keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Herkkusieni-vuohenjuustobruschettat

Lämpimät voileivät ovat mainiota pikaruokaa, johon turvaudun itsekin toisinaan arkisin. Tyypillisimmin uunissani lämpenevät juustovuoratut purkkitonnikala-tomaattileivät, mutta vaikka nämä lämppärit hyviä ovatkin, en saa silti väännettyä niistä juttua aivan blogipostaukseksi asti. Lämmin ja kevyesti valkosipulilla maustettu bruschetta kuulostaa jo sananakin paljon juhlavammalta peruslämppärileipään verrattuna. Klassisten tomaattipäällysteisten bruschettaleipien lisäksi herkuttelen mielelläni ajoittain myös sienibruschettoilla, joita on näppärä tuunata vielä hieman vaikka vuohenjuustolla. Näistä leipäsistä saakin aikaiseksi nopeasti maistuvan välipalan, alkuruoan, lounaan tai vaikka kivaa tarjottavaa illanistujaisiin. Alla olevassa ohjeessa on käytössä herkkusieniä, mutta erityisesti syksyn sienikauden aikaan todellisia gourmeeleipiä voisi loihtia vuoraamalla bruschettat maukkailla metsäsienillä.


Ainekset (6:lle alkupalana)
  • 250 g tuoreita herkkusieniä
  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • tilkka sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 6 maalaisleipäviipaletta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 80 g vuohenjuustoa
  • (Pinnalle: tuoretta timjamia)

Puhdista herkkusienet pyyhkimällä ne kostealla talouspaperilla. Lohko suurimmat sienet kahteen tai neljään osaan (tai leikkaa ne viipaleiksi). Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja lisää sienet sekä sipuli pannulle. Paista sieniä käännellen reilu 5 minuuttia, kunnes sienistä on irronnut hieman nestettä. Mausta sienet tilkalla sitruunamehua, suolalla, mustapippurilla sekä tuoreella hienonnetulla timjamilla.

Laita leipäviipaleet uunipellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin minuutin ajan. Käännä viipaleet tämän jälkeen ympäri ja jatkaa paahtamista vielä toinen minuutti. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sen leikkuupinnalla leipiä molemmin puolin. Murenna vuohenjuusto ja jaa se yhdessä sienten kanssa tasaisesti leipästen pinnalle. 

Paahda leipiä vielä 200-asteisessa uunissa noin 3 minuuttia, eli kunnes vuohenjuusto on sulanut hieman. Koristele leivät halutessasi vielä tuoreella timjamilla.


Reseptin alkuperä: Idean vuohenjuuston lisäämisestä sienibruschettojen pinnalle hoksin saksalaisen "Lecker Christmas" (2014) - ruokalehden vastaavanlaisesta bruschettareseptistä.

6 kommenttia:

  1. Ihan vesi tuli kielelle! Olen harmikseni perheessä ainoa joka pitää todella sienistä, vielä minä joku päivä hemmottelen vain itseäni ja teen näitä kasan :D

    P.s. Kauniit kuvat, niinkuin aina!

    VastaaPoista
  2. Itsensä hemmottelu on kyllä sallittavaa, jopa suotavaa. :) Nämä kuvan leivät olivat myös aivan minua varten, sillä toinen taloutemme ruokailija ei siedä vuohenjuustoa.

    VastaaPoista
  3. Bruschetat ovat niin nopeatekoisia, herkullisia ja moniin raaka-aineisiin muuntuvia. Tämä yhdistelmä, sienet, vuohenjuusto ja timjami, on takuuvarmaa voittaja-ainesta! Kokeiluun...

    VastaaPoista
  4. Yksinkertaiset asiat ovat tosiaankin usein niitä parhaimpia. :) Voisinpa perjantain kunniaksi paistaa tässä taas parit bruschettat...

    VastaaPoista
  5. Yksinkertaiset, yleensä ylitäytetyt lämppärit ovat meilläkin tuttu näky arki-iltana, mutta totta tosiaan, lähes samalla vaivallahan sitä voi pyöräyttää tuollaiset tyylikkään herkulliset bruschetatkin :)

    VastaaPoista
  6. Ihan peruslämppäritkin on kyllä hyviä, eipä siinä mitään. Mutta välillä on tosiaan kiva saada hieman vaihtelua. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...