keskiviikko 13. elokuuta 2014

Tomaatti-tatin

Päätin kokeilla tomaattipiirakan tekoa "tarte tatin"-tyyliin, eli paistamalla sen lehtitaikinasta tehty taikinapohja päällimmäisenä ja keikauttamalla piiraan paiston jälkeen oiken päin. Minusta tomaattipiirakasta tuli tällä tavoin tehtynä sievä, ja näkisin piiraan hyvin tarjolla vaikka kesäisiin puutarhajuhliin. Tässä inkiväärillä sekä timjamilla maustetussa piirakassa ei ole täytteenä tomaattia kummempaa, mutta mieleni tekisi kokeilla myös vielä ruokaisamman ja täyteläisemmän piiraan valmistusta lisäämällä tomaattien ja taikinapohjan väliin vaikkapa pestokastiketta sekä vuohenjuustoa tai ricottaa.


Ainekset (4-6:lle)
  • 800 g pienehköjä tomaatteja
  • 0,5 rkl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • noin 10-15 g tuoretta inkivääriä kuorittuna
  • mustapippuria myllystä
  • 1-2 rkl tuoretta timjamia
  • 300 g lehtitaikinaa

Pese tomaatit, halkaise ne kahteen osaan ja ripottele leikkauspinnoille suolaa. Aseta tomaatit leikkauspinta alaspäin siivilään tai lävikköön "itkettymään" pariksi tunniksi. Kuivaa tomaatit tämän jälkeen.

Laita uuni lämpenemään 180-asteiseksi. Voitele piirakkavuoka tai uuninkestävä pannu ruokalusikallisella oliiviöljyä (itse käytin halkaisijaltaan 26 cm kokoista piirakkavuokaa). Pirskottele vuokaan tasaisesti balsamietikka sekä hunaja ja lisää pohjalle myös hienoksi raastettu tuore inkivääri. Lado tomaatit vuokaan mahdollisimman tiiviisti leikkauspinta ylöspäin. Valuta tomaattien päälle loppu oliiviöljy ja mausta ne mustapippurilla sekä tuoreilla timjaminlehdillä. Paista tomaatteja 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Kauli lehtitaikinasta hieman piirakkavuokaa isompi ympyrä. Nosta taikina vuokaan tomaattien päälle ja painele sen reunat esimerkiksi lusikkaa apuna käyttäen vuoan sisäreunoja vasten. Jatka piiraan paistamista vielä 30 minuuttia. Itse kaadoin tomaateista valunutta ylimääräistä nestettä pois vuoasta hieman ennen kypsennysajan loppua.

Anna piiraan vetäytyä 10 minuuttia uunista nostamisen jälkeen. Laita vuoan päälle tämän jälkeen suurikokoinen lautanen ja kumoa piiras sen päälle. Rouhi piiraan pinnalle vielä hieman lisää mustapippuria ja koristele tuoreella timjamilla. Tarjoile lämpimänä.



Reseptin alkuperä: Ranskalainen "Règal" (No 60 / 2014)-ruokalehti.

7 kommenttia:

  1. Kiitos Campasimpukka ja ssiiri. :) Minustakin tuli nätti, nuo tomaatit muodostivat rypyttyessään minun silmään hieman ruusun näköisiä kuvioita koristamaan piirasta.

    VastaaPoista
  2. Ai kun kiva resepti. Tätä voisin kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ulla. :) Kokeile ihmeessä. Piirakan teko oli oikein mielenkiintoista, kun sai jännätä ihan loppumetreille asti että miltä lopputulos näyttää.

    VastaaPoista
  4. Wau ompa kaunis! Todella upean näköinen ja varmasti aivan ihanan makuinenkin. Kiva idea, taidan varastaa sen :D

    VastaaPoista
  5. Kiitti Anna! Joo varasta pois vaan. :) Tuli ihan kivan makuinen tuosta piiraasta, aika basic tietysti kun raaka-aineetkin olivat suhteellisen simppelit. Juustohiirenä jäin kaipaamaan tosiaan hieman jotain juustoa, pitää lisätä semmoista joukkoon ensi kerralla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...