torstai 29. tammikuuta 2015

Sitruskuskus

Sitrushedelmillä maustettu kuskus on mainio lisuke useille ruoille. Tästä kuskusista saa periaatteessa aterian ihan sellaisenaankin, joskin liha- tai kalaelementin puuttuessa kuskusin joukkoon voi hyvin lisätä vielä vaikka hieman halloumi- tai fetajuustoa.

(Toinen hieman samantapainen appelsiinilla sekä kikherneillä höystetty kuskussalaattiohje löytyy täältä.)


Ainekset (4-6:lle)
  • 3 dl kuskussuurimoita
  • 3 dl vettä
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 0,8 dl oliiviöljyä
  • 1 limen mehu & raastettu kuori
  • 1 appelsiinin mehu
  • 1 granaattiomena
  • 3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • 30 g kuorittuja pistaasipähkinöitä 
  • mustapipuuria myllystä

Mittaa kuskussuurimot isoon kulhoon. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada kuuma vesi sekä suola kuskusin joukkoon samalla kevyesti hämmentäen. Peitä kulho talouskelmulla ja anna tekeytyä 5-10 minuuttia.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä 5-7 minuuttia. Raasta limen kuori ja purista mehu limestä sekä appelsiinista. Puolita granaattiomena ja poista siitä siemenet. Hienonna yrtit.

Lisää sipulit öljyineen, appelsiini- ja limemehu sekä kuoriraaste, granaattiomenan siemenet, hienonnetut yrtit sekä pistaasipähkinät kuskusin joukkoon. Mausta vielä mustapippurilla. Sekoittele haarukalla tai puulastalla, jotta kuskusista tulee ilmavaa ja jyvät irtoavat toisistaan. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja":n ohje minimaalisin muokkauksin.

maanantai 26. tammikuuta 2015

Maa-artisokkakeitto suppilovahveroilla

Ystäväni kanssa vietetyltä pizzaperjantailta jäi jokin aika sitten yli satsi pakastimesta sulatettuja suppilovahveroita, joille piti pikaisesti keksiä hyötykäyttöä. En jaksanut ryhtyä ähräämään mitään kovin ihmeellistä, joten pyöräytin sienet yhdessä maa-artisokkien kanssa sosekeitoksi. Samettinen keitto sopisi hyvin vaikka alkukeitoksi tai muuten vaan kylmiä talvi- tai syysiltoja lämmittämään.


Ainekset (4-6:lle)
  • 500 g maa-artisokkia
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1-2 rkl voita
  • 250-300 g suppilovahveroita (tuoreita / pakastettuja & sulatettuja / kuivattuja & liotettuja)
  • 1 l kasvislientä
  • 0,5 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 2 rkl maustamatonta (tai yrttimaustettua) tuorejuustoa
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Kuori maa-artisokat, sipuli sekä valkosipulinkynsi ja pilko ne ronskeiksi paloiksi. Sulata ruokalusikallinen voita kattilassa ja paista sieniä muutamia minuutteja, kunnes neste on haihtunut. Nosta paistetut sienet kattilasta sivuun odottamaan. 

Sulata loppu voi kattilassa ja kuullota maa-artisokkia sekä sipuleita noin 5 minuuttia. Lisää kattilaan kasvisliemi ja keitä 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää kattilaan suurin osa suppilovahveroista (säästä osa sienistä keittoannosten koristeeksi), tuorejuusto, ruokakerma, hieman suolaa ja mustapippuria. Soseuta keitto sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Voit koristella keittoannokset esimerkiksi tilkalla kermaa, paistetuilla suppilovahveroilla sekä tuoreella timjamilla. Myös muutama pieni siivu rapeaksi paistettua pekonia maistuisi mainiolta keiton lisukkeena.


Reseptin alkuperä: Idea ja perusresepti keittoon on bongattu "Ruokaa fiiliksellä"-blogista.

perjantai 23. tammikuuta 2015

Vuohenjuustosalaatti paahdetulla punajuurella ja appelsiinilla

Tässä alkuvuoden vuohenjuustosalaatissa pääosaa esittävät juuston lisäksi maukkaat paahdetut punajuuret sekä sesongin makeat appelsiinit, jotka yhdessä muodostavat oikeinkin toimivan makukombinaation. Kun annoksen joukkoon lisätään vielä hieman yrttiöljyä ja pinnalle pirskotellaan hunajaa, paahdettua pähkinöitä sekä granaattiomenan siemeniä, on maukas lounassalaatti valmis. Ravinteita ja vitamiineja, makeutta ja raikkautta, pehmeyttä ja purutuntumaa, kaikki samassa paketissa!


Ainekset (4:lle pääruokana tai useammalle lisukkeena)
  • 4 isoa punajuurta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1 tl kuivattua timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • 2 rkl voita
  • 0,75 dl saksanpähkinöitä
  • 0,5 dl yrttiöljyä
  • 4 rkl punasipulihilloketta
  • 1 iso nippu vihreää salaattia (itse käytin Pehtoorin salaattia sekä tuoreita basilikan lehtiä)
  • 2 isoa appelsiinia
  • 250 g vuohenjuustoa
  • 0,5 dl granaattiomenan siemeniä
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa

Kuori punajuuret ja pilko ne suupalan kokoisiksi lohkoiksi. Laita 2 ruokalusikallista oliiviöljystä kulhoon, lisää sen joukkoon sormisuolaa, timjamia sekä ripaus mustapippuria ja pyöräytä punajuuripalat öljyseoksessa. Kaada punajuurilohkot uunivuokaan tai leivinpellille ja paahda niitä 220-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia, kunnes lohkot ovat kypsyneet mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa. Kääntele punajuurilohkoja välillä paahtamisen aikana.

Punajuurien kypsyessä valmistele loput salaatin ainesosat. Rouhi saksanpähkinöitä hieman pienemmiksi. Sulata voi paistinpannulla, lisää pähkinät ja paahda, kunnes pähkinät ovat kullanruskeita. Älä paahda pähkinöitä liian kauaa, sillä ne palavat helposti. Valmista myös yrttiöljy tai muu mieleinen salaatinkastike. Jos jääkaapistasi ei löydy valmista punasipulihilloketta, voit korvata sen vaikka pannulla paistetulla punasipulilla (tai jättää pois annoksesta). Huuhtele salaatti ja revi se tarvittaessa hieman pienemmäksi. Kuori appelsiinit ja siivuta ne ohuiksi viipaleiksi. Jaa vuohenjuusto sopivan kokoisiksi annospalakiekoiksi. Irroittele granaattiomenan siemenet hedelmästä.

Kun punajuuret ovat paahtuneet, voit ryhtyä kokoamaan annoksia. Nostele salaatinlehdet erillisille annoslautasille tai yhdelle isolle tarjoiluvadille. Asettele lehtien päälle punajuurilohkoja, punasipulihilloketta sekä appelsiiniviipaleita ja ripottele niiden päälle yrttiöljyä. Kuumenna loput oliiviöljystä paistinpannulla ja paista vuohenjuustoviipaleisiin molemmin puolin kauniin kullanruskea pinta. Nosta vuohenjuustokiekot salaattiannosten päälle, ripottele pinnalle paahdetut saksanpähkinät, valuta päälle hunajaa ja viimeistele vielä granaattiomenan siemenillä sekä ripauksella mustapippuria.


Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä, eli oma viritelmä.

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Punasipulihilloke

Punasipulihilloke on kiva sipulilisäke, jota on helppo lisätä purkista vaikka liharuokien kylkeen, hampurilaisiin ja salaatteihin, mikseipä vaikka myös juustotarjottimelle. Hilloketta voi tuunata ja maustaa toki mielensä mukaan. Itse maustoin tämän "arkihillokkeen" punaviinillä sekä rosmariinilla (timjami tai muut yrtit sopisivat myös hyvin sipulin kaveriksi) ja lisäsin siihen näin alkuvuoden kevennyksen merkeissä hieman tavallista vähemmän lisämakeutusta. Makeamman version saisi helposti lisäämällä hillokkeen joukkoon vaikka vielä hieman hunajaa.


Ainekset
  • 350 g punasipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 1 dl punaviiniä
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl balsamietikkaa
  • 1-2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä

Kuori sipulit ja valkosipulit ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutamia minuutteja. Lisää kattilaan fariinisokeri, punaviini, vesi, etikka sekä mausteet. Anna hillokkeen hautua hiljalleen noin 20-30 minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja sipuliseos on pehmeää. Säilö hilloke puhtaisiin lasipurkkeihin ja jäähdytä. Valmis hilloke säilyy jääkaapissa muutaman viikon ajan.


Reseptin alkuperä: Ei mitään yhtä erityistä lähdettä. Inspiraatiota ja idoita maustamiseen on haettu mm. "Kokit ja potit"- sekä "Maistuis varmaan sullekin!"-ruokablogeista.

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Itämainen nuudelisalaatti

Pyöräytin tuossa viime viikolla kevyen lisukesalaatin riisinuudeleista sekä jääkaapin perältä löytyneistä kasviksista. Salaatti sopisi hyvin itämaalaishenkisten ruokien lisukkeeksi, ja meillä sitä nautittiinkin tällä kertaa itämaisten lohipyöryköiden kaverina.


Ainekset (4-6:lle lisukkeena)
  • 125 g riisinuudelia
  • 5-10 g kuivattua merilevää (esimerkiksi aramea)
  • 1 iso porkkana
  • 100 g ruusukaalta
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl tuoretta minttua
  • Koristeluun: minunlehtiä, limelohkoja, hieman raastettua sitruunankuorta

 Salaatinkastike
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl miriniä
  • 0,5 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl (japanilaista) soijakastiketta
  • 1,5 rkl muscovado- tai fariinisokeria
  • 0,5 limen mehu

Laita kuivattu merilevä likoamaan kylmään veteen noin 20-30 minuutiksi. Kuori porkkana ja siivuta se ohuiksi pitkiksi suikaleiksi vaikka mandoliinia, juustohöylää tai terävää veistä käyttäen. Huuhtele ruusukaalit, poista niistä uloimmat lehdet sekä kovat kannat ja hienonna ohueksi. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi ja hienonna myös mintunlehdet hieman pienemmiksi.

Valmista salaatinkastike. Sekoita öljyt, mirin, riisiviinietikka, soijakastike, sokeri sekä limemehu kulhossa ja vispaa, kunnes sokeri on sulanut kastikkeen joukkoon.

Hauduta riisinuudelit kypsiksi nuudelipakkauksen ohjetta noudattaen. Valuta kypsät nuudelit ja huuhtele ne vielä nopeasti kylmällä vedellä. Valuta myös merilevä ja lisää se sekä suikaloidut kasvikset nuudeleiden joukkoon. Kääntele salaatinkastike tasaisesti salaatin sekaan yhdessä seesaminsiementen sekä tuoreen mintun kanssa. Kumoa salaatti tarjoiluastialle ja koristele se vielä tuoreilla mintunlehdillä, muutamalla limelohkolla sekä raastetulla sitruunankuorella.


Reseptin alkuperä: Sain inspiraation ja perusidean tähän salaattiin "Andalusian auringossa"-blogin herkullisen näköisestä nuudelisalaatista.

tiistai 13. tammikuuta 2015

Aasialaiset lohipyörykät ja lime-ponzukastike

Lohi on hyvää ihan sellaisenaankin, mutta ajattelin vaihtelun vuoksi valmistaa siitä japanilaishenkisesti maustettuja ja seesaminsiemenin kuorrutettuja kalapyöryköitä. Nämä lohipyörykät ovat oikein maistuvia jo ihan sellaisinaan, mutta niiden seuraksi sopii loistavasti vielä esimerkiksi japanilainen ponzukastike, jossa pyöryköitä on kiva dippailla. Maukasta ja kevyttä ruokaa!

Tässä ohjeessa on yhtenä mausteena käytetty wasabijauhetta, jota on saatavana pienissä purkeissa esimerkiksi luontaistuotekaupoissa. Jos jauhetta ei löydy, voi pyöryköissä käyttää toki myös marketeissa yleisemmin myytävää wasabitahnaa. Itse suosin wasabijauhetta tuubiwasabitahnan sijaan sen säilyvyyden ja lyhyen ainesosaluettelon johdosta. Oma wasabijauhepurkkini sisältää tuoteselosteen mukaan piparjuuren ja sinapin lisäksi jopa 10% wasabia eikä lainkaan lisäaineita. Kaupoista yleisimmin saatavissa tuubiwasabeissa itse wasabia on puolestaan noin 2-5% ja niiden ainesosaluetteloista löytyy pitkät listat kaiken maailman E-koodeja ja lisäaineita. Wasabijauheesta on veteen sekoittamalla myös helppo valmistaa aina juuri tarvittava määrä wasabitahnaa esimerkiksi äkillisen sushihimon yllättäessä, kun taas valmis tuubiwasabi tulee harvoin käytettyä loppuun ennen sen vanhenemista.


Ainekset (4-6:lle)

Lohi-seesamipyörykät (~16-20 kpl)
  • 400-500 g nahatonta lohifileetä
  • 1 kananmuna
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1,5-2 rkl tuoretta minttua tai korianteria hienonnettuna
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1 rkl inkivääritahnaa
  • 0,5-1 tl wasabijauhetta
  • 1 rkl (japanilaista) soijakastiketta
  • 30 g korppujauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • Pinnalle: 4 rkl mustia ja 4 rkl vaaleita paahdettuja seesaminsiemeniä

Lime-ponzukastike
  • 1 (luomu)lime
  • 2 rkl (japanilaista) soijakastiketta
  • 1 rkl japanilaista riisiviinietikkaa
  • 1 tl miriniä
  • 1 tl seesamiöljyä
  • (1 tl sokeria)

Valmista ensin lime-ponzukastike. Raasta limen kuori hienoksi ja purista limemehu. Laita kaikki kastikeainekset pieneen kulhoon ja vispaa, kunnes sokeri on liuennut. Peitä kastikekulho talouskelmulla ja laita kastike tekeytymään jääkaappiin (kastikkeen voi valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä, jolloin sen maut ehtivät tasaantua paremmin).

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Poista lohifileestä mahdolliset ruodot, leikkaa se parin sentin palasiksi ja pyöräytä tehosekoittimessa. Älä hienonna lohta liian hienojakoiseksi tahnaksi, joukkoon saa jäädä myös kalaisia paloja.

Vispaa kananmuna kevyesti ja lisää se lohen joukkoon. Hienonna kevätsipulit sekä muut yrtit, purista sitruunamehu ja lisää ne lohiseokseen yhdessä inkivääritahnan, wasabijauheen, soijakastikkeen, korppujauhojen, suolan sekä mustapippurin kera. Sekoita taikina tasaiseksi ja paista siitä paistinpannulla pieni koepala maun tarkistamiseksi. Lisää mausteita tarvittaessa.

Levitä seesaminsiemenet lautaselle ja sekoittele niitä hieman keskenään. Pyörittele lohitaikinasta kevyesti kostutetuin käsin pieniä tiiviitä pyöryköitä ja pyöräytä palloja seesaminsiemenissä niin, että ne peittyvät siemeniin kauttaaltaan. Nostele lohipyörykät leivinpaperilla vuoratun leivinpellin päälle.

Paista lohipyöryköitä 200-asteisessa uunissa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat juuri ja juuri kypsiä. Älä paista lohta liian kauaa, sillä se kuivuu helposti. Tarjoa pyörykät lime-ponzukastikkeen kera.


Reseptin alkuperä: Jez Felwickin "Suuri lihapullakirja", josta on muuten pikkuhiljaa muodostumassa yksi tämän hetken suosikkikeittokirjoistani (tein pientä säätöä lohipullataikinaan mittasuhteiden osalta, mutta muuten resepti on pitkälti copy-pastea). Korppujauhot eivät ole taikinassa aivan välttämättömiä, joten VHH tai gluteenittomia versioita valmistettaessa ne voi jättää poiskin (tai korvata gluteenittomalla vastaavalla tuotteella), joskin taikina jää tällöin luonnollisesti hieman löysemmäksi ja vaikeammin muotoiltavaksi.

lauantai 10. tammikuuta 2015

Kylmä avokadokeitto

Tämä avokadosta, kurkusta ja jogurtista valmistettu kylmä sosekeitto sopii mainiosti kevyeksi väli- tai alkupalakeitoksi, mikseipä myös vaikka raikkaaseen brunssipöytään. Viilentävä ja samettinen keitto/smoothie maistuisi mainiolta myös kuumana kesäpäivänä, niitä tässä odotellessa...


Ainekset (4:lle alkukeittona)
  • 2 avokadoa
  • 1 iso kurkku (noin 400 g)
  • 1 lime
  • 2,5 dl luonnonjogurttia
  • 1 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
  • 1-2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • hieman chilihiutaleita
  • hieman suolaa
  • (Pinnalle: avokadoa, ruohosipulia, minttua, chilihiutaleita, kurkku- ja/tai limesiivuja)

Poista avokadoista siemenet ja kuoret. Pese kurkku ja pilko se yhdessä avokadojen kanssa ronskeiksi palasiksi. Laita kasvikset tehosekoittimeen ja pursita joukkoon limen mehu. Lisää jogurtti, yrtit sekä chilihiutaleet ja suola ja surauta ainekset tasaiseksi seokseksi. Maistele ja lisää mausteita ja yrttejä tarvittaessa. Anna keiton jäähtyä jääkaapissa vähintään 1-2 tunnin ajan. 

Jaa keitto annosmaljoihin. Koristele annokset halutessasi pilkotulla avokadolla, hienonnetulla ruohosipulilla, mintunlehdillä, kurkku- ja limesiivuilla ja/tai chilihiutaleilla.


Reseptin alkuperä: Idea ja alkuperäinen ohje on otettu täältä.

torstai 8. tammikuuta 2015

Rapeat omenalastut

Myös näin alkuvuoden vyötärönpienennyskampanjan aikaan tekee mieli napostella jotain rouskuvia raksuja. Rapsakat kanelilla maustetut omenalastut soveltuvat kivasti tähän tarkoitukseen ainakin omalla kohdallani. Uunissa paahtaen omenalastut rapeutuvat eivätkä jää nahkeiksi, kuten vaikkapa hyötykasvikuivurissa kuivatessa. Helppoa ja hyvää!

Ja vielä siitä kanelista... Jos viime vuosina pinnalle noussut kanelin myrkyllisyys pelottaa, niin viralliset suositukset voi tarkistaa vaikkapa Eviran sivulta.


Ainekset (1-2:lle)
  • 2 isoa makeaa omenaa
  • kanelia

Pese ja kuivaa omenat ja viipaloi ne ohuiksi, noin 1 mm:n paksuisiksi viipaleiksi joko mandoliinia tai terävää veistä käyttäen. Poista viipaleista mahdolliset siemenet. Asettele omenasiivut vierekkäin leivinpaperilla vuoratuille leivinpelleille ja ripottele niiden pinnalle molemmin puolin hieman kanelia. Paahda omenaviipaleita 90-asteisessa uunissa noin 1 tunti, käännä viipaleet ja jatka paahtamista vielä noin 1-1,5 tunnin ajan, kunnes siivut ovat kuivuneet ja rapeutuneet. Anna lastujen jäähtyä ja säilytä niitä kuivassa paikassa.


Reseptin alkuperä: Idea on bongattu täältä.

maanantai 5. tammikuuta 2015

Gluteeniton palsternakkapiirakka

Näin talvella söisin mielelläni erilaisia juureksista valmistettuja lisukkeita. Koska puolisooni eivät keitetyt, paahdetut tai paistetut juurekset tahdo upota mistään juureslaatikoista puhumattakaan, päätin kokeilla tarjota erästä lempijuureksistani, palsternakkaa, jouluruokalehdestä bongatun piirakan muodossa. Piiraaseen suhtauduttiin lähtökohtaisesti hieman varautuneesti. Paiston aikana keittiöstä kantautuvan tuoksun perusteella kyseltiin epäillen, olenko laittanut täytteeseen vuohenjuustoa (mikä on myös arvosteluraadin ehdoton "en syö"-kategoriaan kuuluva raaka-aine). No en ollut, sillä halusin piirakan tulevan edes puoliksi syödyksi, joskin vuohenjuusto olisi tarkemmin ajateltuna saattanut kyllä sopia piirakkaan vallan mainiosti. Koitti vihdoin maistelun aika ja emäntää hieman jännitti piiraan saama tuomio. Mikä olisikaan tämän juurespiirakkakokeilun lopputulos? Pienenä yllätyksenä se tuli itsellekin, mutta piirakasta saatu palaute oli paras mahdollinen: "Luulin, että se olisi terveysruoan makuista, mutta sehän olikin ihan hyvää!" Tuli hyvä mieli.


Ainekset (4-6:lle)

Taikina
  • 125 g soijajauhoja
  • 125 g tummaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1,75 dl vettä

 Täyte
  • 600 g palsternakkaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 kananmuna
  • 2 dl ruokakermaa
  • 100 g (vahvanmakuista) juustoa
  • 0,5 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl kuivattua timjamia
  • 1 rkl pinjansiemeniä

Pinnalle
  • 1 rkl tuoretta persiljaa ja/tai timjamia hienonnettuna


Valmista taikina. Sekoita jauhot, suola sekä oliiviöljy keskenään ja lisää tämän jälkeen vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikina kimmoisaksi, peitä se leivinliinalla ja anna levätä 1-2 tuntia.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Kauli taikina ohueksi levyksi (esimerkiksi kahden leivinpaperin välissä) ja nosta se tämän jälkeen piirakkavuokaan siten, että piirakkaan muodostuu parin sentin korkuiset reunat (itse käytin 19x28 cm:n kokoista piirakkavuokaa). Tasaa reunoja tarvittaessa, taittele taikinalevyn päälle leivinpaperi ja levitä leivinpaperin päälle kuivattuja herneitä tai raakaa riisiä. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Ota esipaistettu piirakkapohja uunista ja poista sen päällä olevat herneet sekä leivinpaperi.

Valmista piirakkatäyte. Kuori palsternakat ja viipaloi ne noin 2-3 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja paista palsternakkoja sekä valkosipulia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta palsternakat sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla.

Sekoita kananmuna sekä ruokakerma keskenään. Raasta juusto ja lisää se kermaseoksen joukkoon. Yhdistä paistetut palsternakat sekä kermaseos ja mausta täyte vielä kuivatulla oreganolla sekä timjamilla. Levitä täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja ripottele piiraan pinnalle vielä pinjansiemenet. Kypsennä piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Viimeistele piiras ripottelemalla sen pinnalle hienonnettua persiljaa ja/tai timjamia.


Reseptin alkuperä: Hienoisesti muokattu versio "Kaikkien aikojen jouluherkut" (2/2014) -lehden reseptistä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...