lauantai 31. toukokuuta 2014

Keittiökuulumisia: Juhlan aika

Tänään vietetään ympäri maata jos jonkinlaisia kokkareita. On koulujen kevätjuhlia, lakkiaisia, häitä ja muita pirskeitä. Tällaisena päivänä haluan itsekin ehdottomasti osallistua juhlintaan. Jos elämä on kerran oletettavasti ihmisen parasta aikaa, ei sitä mielestäni kannata pilata ainakaan liian vähäisellä juhlimisella. Keksinkin monta aihetta viettää omaa juhlapäivää. Saan viettää pitkästä aikaa tosi rauhallista viikonloppua, ei ole kiire mihinkään tai mitään pakollista menoa. Kirsikkapuu kukkii. Omenapuuhun avautui myös aamulla ensimmäinen kukinto. Herneenversot nousevat jo kovalla tohinalla kasvimaalla. Tämä blogi vietti juuri 6-kk synttäreitään. Jos ei näissä ole juhlan aihetta kerrakseen, niin on se kumma.

Päätin juhlan kunniaksi mennä oikein ulos syömään. Varasin siis pöydän omasta lempiravintolastani, eli tuosta takapihalta, ja valmistin keväisen juhla-aterian. Juhlamenu oli seuraavanlainen:




---


---

Raparperi-mansikkakohokasta ja vaniljajäätelöä




Hyvää oli. Alla vielä kuvia yhdestä juhlan aiheesta, eli takapihaani komistavan kirsikkapuun kukinnoista. Jälkiruoan kanssa nautittiin kirsikkapuun kunniaksi lisäksi vielä lasilliset viime syksyn sadosta valmistamaani kirsikkalikööriä.


Omenapuun nuput ovat tällä hetkellä vielä kauniissa vaalenpunaisessa vaiheessa:


Parsaa ja hollandaisekastiketta

En ole mikään mestari kastikkeiden valmistamisessa. Yritän kuitenkin petrata ja harjoittelinkin tällä viikolla hollandaisekastikkeen tekoa. Olen yrittänyt tehdä kyseistä kastiketta pariin otteeseen joskus vuosia sitten huonoin lopputuloksin, kastike joko juoksettui tai kokkaroitui. Viikon sisään olen vihdoin onnistunut tekemään onnistuneen hollandaisen pariinkin otteeseen, aivan mahtavaa, eihän se niin vaikeaa ollutkaan! Juoksettumisen estämiseksi on keltuaiset on hyvä sekoittaa veteen ennen niiden vatkaamista vesihauteessa. Aiemmin myös kypsensin keltuaisia ilmeisesti liian pitkään, jolloin kastikkeesta tulikin todella tönkköä ja hieman kokkareista.

Voinen ja sitruunainen hollandaisekastike sopii oivasti parsan kumppaniksi. Vielä kun parsojen kylkeen asettelee pari siivua parmankinkkua tai vaikkapa kylmäsavulohta, niin herkkuannos on täydellinen.


Ainekset (4:lle)
  • 4-6 vihreää parsatankoa syöjää kohden
  • 100 g (kirkastettua) voita
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 0,25 dl vettä
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • ripaus valkopippuria myllystä
  • (Lisäksi: parmankinkkua tai kylmäsavulohiviipaleita)

Kuori parsatangot halutessasi kevyesti ja leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat. Huuhtaise parsat ja keitä niitä suolatussa vedessä 4-7 minuuttia parsatankojen paksuudesta riippuen, eli kunnes parsat ovat napakan kypsiä.

Valmista parsojen keittyessä hollandaisekastke. Sulata voi matalalla lämmöllä mutta älä anna sen ruskistua. Sekoita keltuaiset, sitruunamehu ja vesi vesihaudekattilan päälle sopivassa metallikulhossa tai lautasessa. Nosta valmistusastia lähes kiehuvan vesihauteen päälle. Vatkaa keltuaisia voimakkaasti parisen minuuttia, kunnes seos sakenee. Nosta kastikeastia pois vesihauteesta ja ryhdy lisäämään siihen voisulaa vähän kerrallaan samalla nopeasti vispaten. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Tarkista myös sitruunaisuuden taso ja lisää mehua tarvittaessa.

Valuta parsat. Kokoa annokset jakamalla parsat lautasille ja kaatamalla hollandaisekastiketta niiden alle ja päälle. Lisää lautasille halutessasi vielä vaikkapa parmankinkkua tai kylmäsavulohta ja viimeistele sormisuolalla.



Reseptin alkuperä: Olen kokeillut hollandaisea parillakin ohjeella. Täältä löytyvä hollandaisekastikkeen ohje taitaa olla suhteellisen lähellä tämän postauksen reseptiä.

Nokkos-korvasienipasta savusiialla

Ajattelin valmistaa hieman erikoisemman, tarkemmin ajateltuna erittäin kotimaahenkisen pasta-annoksen keväisen sesongin tuoreista raaka-aineista. Tässä reseptissä tuorepasta kätkee sisäänsä ravintorikasta nokkosta, joka on muuten äärimmäisen hyvä kalsiumin, magnesiumin, raudan, kaliumin, fosforin sekä vitamiinien lähde ja sisältää myös jonkin verran proteiinia sekä ravintokuitua. Nokkosta löytyy myös kevyen kermaisesta pastakastikkeesta, jossa makua antavat lisäksi kevään veikeät korvasienet. Kaivoin talvisäilytyksestä vihdoin myös savustuspöntön, minkä seurauksena pasta-annoksen päällä komeileekin mukavat siivut savustettua siikaa.


Ainekset (4:lle)
  • 1 annos nokkostuorepastataikinaa
  • 200 g korvasieniä
  • 2 salottisipulia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 dl kasvislientä
  • 0,5 tl sitruunamehua
  • 0,5 rkl maizenaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 30 g nokkosta ryöpättynä ja kuivaksi puristettuna
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ~ 400 g savusiikaa (ruodotonta ja nahatonta)
  • (Pinnalle: hieman sitruunankuorta sekä tuoretta persiljaa)

Ryöppää korvasienet (ryöppäämättöminä korvasienet ovat tunnetusti äärimmäisen myrkyllisiä) sekä tuoreet nokkoset (ohjeet alla). Valmista pastataikina ja muotoile se nauhapastaksi (itse leikkasin pastan tällä kertaa noin 1,5-2 cm suikaleiksi, eli normaalia tagliatellepastaa leveämmäksi). Lämmitä valmiiksi savustettu kala tai savusta tuore siika (ohje alla) ja pidä se lämpimänä.

Valmista kastike. Hienonna salottisipulit sekä ryöpätyt sekä kuivatut korvasienet ja paista niitä öljy-voiseoksessa keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Mausta sienet suolalla sekä mustapippurilla ja lisää joukkoon valkoviini, kasvisliemi sekä pieni loraus sitruunamehua. Anna kastikkeen hautua kannen alla noin 20 minuuttia. Suurusta kastike halutessasi maizenalla ja lisää joukkoon kuohukerma sekä ryöpätty ja hienoksi silputtu nokkonen. Anna kiehua vielä hetki, tarkista maku ja mausta tarpeen tullen vielä suolalla sekä pippurilla.

Keitä pastaa reilussa määrässä runsaasti suolattua vettä noin 3 minuutin ajan, kunnes pasta on kypsää. Valuta pasta ja pyöräytä se sekaisin korvasieni-nokkoskastikkeen kanssa. Annostele pasta lautasille ja nosta pastan päälle palat ruodotonta savusiikaa. Viimeistele annokset sitruunankuoriraasteella sekä halutessasi pienellä määrällä persiljaa.


Korvasienten ryöppääminen

Harjaa tarvittaessa ylimääräiset hiekat sienistä. Leikkaa sienet hieman pienemmiksi ja huuhtele. Keitä korvasieniä väljässä vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) 2-3 kertaa vähintään 5 minuuttia kerrallaan. Ajanotto aloitetaan siitä, kun vesi kiehuu kunnolla sienten lisäämisen jälkeen. Kuori keittämisen aikana sienistä veden pinnalle irtoava vaahto pois kauhalla. Ryöppäyskertojen välillä sekä ryöppäyskäsittelyn lopuksi heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti runsaalla vedellä. Purista korvasienet kuiviksi. Korvasienten keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa. Huolehdi hyvästä tuuletuksesta ryöppäämisen aikana. Käsittelyn jälkeen korvasienet voi valmistaa heti ruoaksi tai ne voi säilöä pakastamalla.


Nokkosten ryöppääminen

Nokkosten ryöppäys poistaa poltinkarvojen pistävyyden ja alentaa nokkosten nitraattipitoisuutta. Samalla osa ravinteista tosin liukenee keitinveteen. Ryöppäyskäsittelyssä varsistaan irroitettuja nokkosenlehtiä ja nuoria nokkosenversoja liotetaan lähes kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan, jolloin lehdet notkistuvat ja muuttuvat tummanvihreiksi. Keittämisen jälkeen nokkoset valutetaan, huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuiviksi. Ryöpätyt nokkoset on helppo muotoilla rulliksi ja leikata pienemmiksi annospaloiksi. Lehdet kutistuvat huomattavasti ryöppäyksen aikana, muutamasta litrasta tuoreita nokkosenlehtiä saa reilun kourallisen ryöpättyä ja kuivaksi puristettua nokkosta. Ryöpätyt nokkoset voi käsittelyn jälkeen käyttää ruoanvalmistukseen sellaisenaan tai ne voi myös pakastaa. Nokkosten keitinveden voi sen jäähdyttyä käyttää esimerkiksi huonekasvien tai kasvimaan lannoittamiseen.

Kalan savustaminen

Suolaa perattu kala hyvissä ajoin ennen savustamista. Sirottele purupellille ohut kerros (pari kourallista) savustukseen sopivaa savustuspurua ja heitä purun joukkoon myös pari sokeripalaa antamaan kalan pintaan väriä. Aseta kalat yhteen kerrokseen ritilälle ja aseta ritilä lämpimään savustuspönttöön tippupellin päälle. Savustusaika riippu kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat noin 20 minuutissa ja suuret kalat noin 50-60 minuutissa. Savustin omaa siikaani tällä kertaa noin 40 minuuttia. Kala on kypsää, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti.



Reseptin alkuperä: Itse pastareseptiin ei ole sen erityisempää lähdettä. Korvasienten ja nokkosten ryöppäyksen olen oppinut muistaakseni Martoilta sekä villiyrtti- ja sienikursseilta. Siian savustin Muurikan sähkösavustimella laitteen mukana tulleen ohjeen mukaisesti.

Raparperi-mansikkakohokas

Tänään raparperi ja mansikka kohtasivat toisensa muruseoksella vuoratussa kohokkaassa, joka on erityisesti vaniljajäätelön kera tarjoiltuna yksi mieluisimpia kesäjälkkäreitäni. Kohokas on kuvausmielessä hieman haastava ruokalaji vielä näin aloittelevalle ruokabloggaajalle, sillä annokset lässähtävät suhteellisen nopeasti uunista oton jälkeen. Kohokkaat tuleekin nauttia saman tien niiden paistamisen jälkeen.


Ainekset (4:lle)
  • 300 g raparperia
  • 75 g sokeria
  • 0,25 dl vettä
  • 100 g mansikoita
  • 0,25 sitruunan kuori
  • 0,5 rkl maissijauhoja
  • 2 kananmunan valkuaista
  • Vuokien voiteluun: ~1 rkl voita ja ~2 rkl sokeria
  • (Tarjoiluun: vaniljajäätelöä ja mansikoita)
Muruseos
  • 40 g vehnäjauhoja
  • 20 g voita
  • 20 g sokeria
  • ripaus suolaa
  • 20 g kaurahiutaleita
  • 0,3 dl hasselpähkinöitä

Rasvaa pienet (noin 1,5 dl) tasareunaiset kohokasmuotit voilla. Voitelu tulee tehdä huolellisesti, tai kohokkaat eivät pääse kohoamaan uunissa kunnolla. Ripottele vuokiin tämän jälkeen sokeria ja kääntele vuokia niin, että sokeri levittyy tasaisesti vuoan pohjalle sekä reunoille. Laita vuoat jääkaappiin odottamaan kohokasmassan valmistumista.

Puhdista ja kuori raparperit ja pilko ne noin sentin palasiksi. Laita raparperit, puolet sokerista sekä vesi kattilaan ja keittele 10 minuuttia. Lisää joukkoon mansikat sekä hienoksi raastettu sitruunan kuori ja jatka keittämistä vielä 5-10 minuuttia, kunnes seos alkaa olla tasaista ja notkeaa massaa. Sekoita maissijauhot pieneen määrään vettä ja valuta seos pitkänä nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä vielä noin 3 minuuttia, kunnes raparperimansikkaseos on sakeutunut. Anna jäähtyä huoneenlämmössä vähintään 5-10 minuuttia.

Valmista muruseos: Nypi vehnäjauhot, voi, sokeri sekä pieni ripaus suolaa kulhossa sormin murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon vielä kaurahiutaleet sekä pienemmiksi rouhitut hasselpähkinät. Levitä muruseos uunipellille ja paahda 180-asteisessa uunissa noin 3-5 minuuttia.

Laita kananmunan valkuaiset kulhoon ja lisää joukkoon noin ruokalusikallinen sokeria. Varo, ettei valkuaisten joukkoon eksy tippaakaan vettä tai muita epäpuhtauksia. Vatkaa valkuaisia muutama minuutti, kunnes ne vaahtoutuvat. Lisää loppu sokeri joukkoon vähitellen ja koko ajan vatkaten, kunnes saat kuohkeaa "soft peak"-vaiheessa olevaa marenkivaahtoa. Kun nostat vatkaimen ylös vaahdosta, vaahtoon pitäisi jäädä huippu, joka taipuu kaarevasti alas.

Kääntele marenkivaahto raparperimansikkaseokseen varovasti pienissä erissä, kunnes saat tasaista kohokasmassaa. Jaa kohokasmassa kohokasvuokiin aivan kohokasvuokien pintaan asti ja tasoita kohokkaiden pinnat tasaiseksi veitsellä. 

Paista kohokkaita 200-asteisessa uunissa noin 7-9 minuuttia, kunnes kohokkaat ovat kohonneet noin 1 cm vuoan reunasta. Lusikoi jokaisen kohokkaan päälle 1-2 ruokalusikallista muruseosta ja jatka kohokkaiden paistamista vielä noin 3 minuuttia. Tarjoa kohokkaat välittömästi paistamisen jälkeen vaniljajäätelön ja mansikoiden kera.


Reseptin alkuperä: Tunnustan, seuraan paljon kokkiohjelmia televisiosta. Tämä ohje on bongattu jokin vuosi sitten Australian master chefistä, vaihdoin tosin alkuperäisen reseptin karhunvatukat mansikoihin. Olen muuten valmistanut samaa reseptiä muunnellen myös vähähiilihydraattisia kohokkaita. Esimerkiksi muruseoksen viljat voi helposti korvata mm. manteleilla tai pähkinöillä. Jos makuaineina käyttää kesän tuoreita ja makeita marjoja ja hedelmiä, myöskään itse kohokasmassa ei tarvitse juurikaan lisämakeutusta.

torstai 29. toukokuuta 2014

Italialaiset broilerinrintakääryleet

Tänään kaipasin hieman luksusta ja päätin hemmotella itseäni italialaisilla broilerkääryleillä, jotka kätkivät sisäänsä siivun prosciuttoa, kermaista juustoa sekä parsaa. Yhdessä valkoviinikastikkeen sekä keitetyn parsan kanssa sainkin kääryleistä klassisen, yksinkertaisen ja maukkaan juhla-aterian.


Ainekset (2:lle)
  • 2 nahatonta ja luutonta broilerin rintafilettä
  • 2 ohutta prosciuttoviipaletta
  • 2 viipaletta pecorinojuustoa (tai jotain muuta mieleistä juustoa)
  • 12 vihreää parsatankoa (2 kpl kääryleisiin, loput lisukkeeksi)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 0,5 dl kanalientä
  • 0,5-1 rkl maizenaa
  • 1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (koristeluun: tuoretta basilikaa)

Leikkaa broilerpaloihin pitkittäisviilto lähes muttei aivan läpi koko fileen, jolloin saat avattua fileet ohuemmiksi leikkeiksi. Laita broilerpalat vielä yksitellen kahden tuorekelmun väliin ja nuiji ne kevyesti lihanuijalla noin 8 mm paksuiksi tasaisiksi leikkeiksi. Suolaa ja pippuroi reilusti ja pane kinkkuviipaleet kanafileiden päälle. Laita kummankin kinkun päälle vielä juustoviipale sekä (kuorittu) parsatanko. Kääri broilerleikkeleet varovasti rulliksi ja sido ne paistinlangalla. Suolaa ja pippuroi vielä kääryleiden pinnat kevyesti.

Kuumenna paistinpannussa oliiviöljy voin kanssa. Paista broilerkääryleitä keskilämmöllä usein käännellen 15 minuuttia tai kunnes kääryleet ovat hieman ruskistuneet ja läpikypsiä. Älä kuitenkaan ylikypsennä kääryleitä kuiviksi. Siirrä broilerkääryleet pois pannulta, poista langat ja pidä lämpiminä.

Kuori loput parsatangot ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä noin 4-7 minuuttia, kunnes parsat ovat sopivan kypsiä. Parsojen kypsyessä lisää paistinpannuun kääryleiden paistorasvan joukkoon viini sekä kanaliemi ja kiehauta. Suurusta kastike maizenalla ja sekoita joukkoon vielä tuorejuusto (tai vaihtoehtoisesti loraus kermaa). Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Levitä lautasille kastiketta, nosta päälle broilerinrintakääryleet sekä parsat, koristele halutessasi vaikkapa tuoreella basilikalla ja tarjoile heti.



Reseptin alkuperä: Gummeruksen "Italialainen keittokirja - Mamman parhaat herkut"-kirja.

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Paprika-chorizopasta

Viime viikolla innostuin värkkäilemään kreikkalaishenkisen pasta-annoksen munakoisolla ja fetajuustolla täytettyjen cannellonien muodossa. Tänään päätin kokeilla pastassa espanjalaisia makuja ja pyöräytinkin lounaaksi spaghettiannoksen paahdetulla paprikalla sekä mausteisella chorizomakkaralla. Kermaisten pastakastikkeiden kanssa en ryhtynyt ähräämään, vaan maustoin spaghetin hieman sitruunaisella oliiviöljypohjaisella kastikkeella sekä tukolla persiljaa. Hyvää tuli.


Ainekset (2:lle)
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 iso keltainen paprika
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 sitruunan mehu ja kuori
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl kapriksia
  • 0,25-0,5 tl suolaa
  • hyppysellinen sokeria
  • mustapippuria myllystä
  • 80-100 g chorizomakkaraa
  • 1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
  • 150 g spaghettia
  • (Pinnalle: manchegojuustoa)

Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pese paprikat, lohko ne puoliksi ja poista paprikoiden sisältä siemenet sekä valkoiset osat. Laita paprikat uuniritilälle ulkopuoli ylöspäin ja nosta ne paistumaan uunin ylätasolle grillivastuksen alle. Aseta uunin alemmalle tasolle leivinpelti tai jokin muu suoja paprikoista tippuvaa nestettä varten. Paahda paprikoita uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla mustuneet. Laita paahtuneet paprikat kulhoon, peitä tiiviisti muovikelmulla ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.

Sekoita oliiviöljy, sitruunamehua sekä raastettu sitruunankuori kulhossa. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi, hienonna kaprikset ja sekoita ne öljyseoksen joukkoon suolan, sokerin sekä mustapippurin kanssa. Poista hieman jäähtyneistä paprikoista kuoret, viipaloi ne ohuiksi muutaman millin suikaleiksi ja laita suikaleet öljyseokseen marinoitumaan noin 15-30 minuutiksi.

Keitä spaghetti runsaassa reilusti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Pastan kypsyessä pilko chorizo pieniksi kuutioiksi ja paista makkarapaloja pari minuuttia keskikuumalla pannulla. Valuta kypsä pasta, kaada spaghetti takaisin kattilaan ja lisää joukkoon chorizopalat sekä paprikasuikaleet öljykastikkeineen. Lämmitä pasta-annosta vielä hetki sekoitellen, jotta maut sekoittuvat ja paprikat lämpenevät. Lisää joukkoon lopuksi persiljasilppu.

Valmiit pasta-annokset voi halutessaan viimeistellä esimerkiksi raastetulla manchego-juustolla.



Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

tiistai 20. toukokuuta 2014

Munakoisocannellonit tomaattikastikkeella

Jäin tuossa jokin aika sitten Perunabluussia-blogin Rokkipöllölle ja Blueskissalle velaksi pastapostauksen. Menin keväällä nimittäin lupaamaan sellaisen, jos kyseisen blogin musikaalinen väki yhdistäisi jonkin reseptipostauksensa Deep Purplen biisiin. Perunabluussia tarttui haasteeseen ja julkaisi hienon tulisen postauksen Purplen Burn-kipaleesta heittäen pallon samalla minulle. Tässäpä siis pitkästä aikaa pastaa!

Päätin värkkäillä cannelloneja. Mieleni teki munakoisoa, joten tänään keittiössäni valmistui kreikkalais-italialaisia pastaputkiloita, jotka kätkivät sisälleen munakoison lisäksi myös fetajuustoa sekä punaista paprikaa. Koska munakoisosiivujen tunkeminen valmiisiin kaupan kuivattuihin cannelloniputkiin on suhteellisen haastavaa, väsäsin omat cannellonini tuorepastasta (Perunabluussia-blogista löytyy myös muuten samalla idealla toteutettuja jauhelihacannelloneja). Itse tehtyinä pastaputkista ei myöskään tule tylsän tasakokoisia vaan taiteellisemman näköisiä, mielestäni paljon hienompia kaupan putkiloihin verrattuna. Mitään pikaruokaa tämä ei todellakaan ole, vaan pasta-annoksen värkkäily vaatii jonkin verran vaivannäköä. Jos pastataikinan tekoon ei riitä aikaa, voi rullat väsätä myös kaupan lasagnelevyistä. Kuivatut levyt täytyy kuitenkin esikeittää rullausta varten.


Ainekset (2:lle)
  • 1/2 annos tuorepastataikinaa (itse käytin täysjyväspelttipastaa)
  • 1 keskikokoinen munakoiso
  • oliiviöljyä
  • 0,5 punainen paprika
  • ~100 g öljyyn säilöttyä fetajuustoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1-2 rkl kuivattua oreganoa
  • parmesaaniraastetta
Tomaattikastike
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5-1 rkl valkoviinietikkaa
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 0,5 rkl sokeria
  • 1,5 dl vettä
  • 0,5 rkl kuivattua oreganoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
Pinnalle
  • ~0,5 dl maustamatonta jogurttia
  • tuoretta minttua sekä persiljaa

Valmista pastataikina ja anna sen vetäytyä puolisen tuntia ennen muotoilua. Laita tällä välin tomaattikastike  hautumaan. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota niitä noin 10 minuuttia kasaripannussa tai kattilassa oliiviöljyssä. Lisää joukkoon valkoviinietikka, noin puolet tomaattimurskasta sekä sokeri ja hauduttele kannen alla toiset 10 minuuttia. Lisää kastikkeeseen tämän jälkeen loppu tomaattimurska, vesi sekä mausteet ja jatka hauduttamista miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia (tai pidempään).

Poista paprikasta siemenet ja suikaloi paprikan puolikas noin 0,5-1 cm siivuiksi pitkittäissuunnassa. Pese munakoiso ja viipaloi se 4-5 mm paksuisiksi ympyröiksi. Paista munakoisoviipaleita kohtuullisessa määrässä oliiviöljyä keskikuumalla paistinpannulla noin 1,5-2 minuuttia per puoli, kunnes munakoisoviipaleet taipuvat helposti mutta eivät ole vielä täysin muhjua. Mausta munakoisot suolalla, pippurilla sekä oreganolla.

Kauli pastataikina muutamassa osassa kaulimella tai pastakoneella levyiksi (pastakoneella paksuus 5 tai 6) ja leikkaa neliöiksi. Keitä pastalevyt pienissä erissä kiehuvassa runsaasti suolatussa vedessä noin minuutin ajan. Jäähdytä pastalevyt keittämisen jälkeen nopeasti kylmässä vedessä.

Kaada tomaattikastike uunivuokaan. Laita jokaisen pastalevyn alalaitaan munakoisoviipale tai pari, murusta päälle muutama fetajuustopala ja lisää päälle vielä paprikasiivu. Rullaa pastalevyt cannellonirulliksi ja aseta ne saumapuoli alaspäin uunivuokaan tomaattikastikkeen päälle. Raasta päälle parmesaanijuustoa (tai jotain muuta mieluista juustoa) ja paista 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes paprikat ovat hieman pehmenneet ja juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Ennen tarjoilua cannellonien päälle voi pirskotella hieman maustamatonta jogurttia. Hienonna cannellonivuoan päälle lopuksi vielä hieman tuoretta persiljaa sekä mintunlehtiä.



Reseptin alkuperä: Ei mitään erityistä lähdettä.

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Ankanrintaa appelsiinikastikkeella

Kevät on vihdoin täällä! Koivuihin on Oulunkin korkeudella puhjennut hiirenkorvia ja pääsin vihdoin kylvämään pieneen hyötypuutarhaani muutaman rivin herneitä, salaatteja sekä yrttejä. Käynti kasvipenkillä yllätti muutenkin iloisesti, sillä suureksi yllätyksekseni penkissä kasvoi jo valmiiksi iso tuppo ruohosipulia viime vuoden istutusten jäljiltä.

Aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla tekee mieli syödä jotain pirteää ja keväistä. Sulatin viikonloppuna pakastimen kätköistä löytyneitä ankanrintoja ja valmistin niistä puutarhatöiden päätteeksi kevätfiiliksen insipiroimana ranskalaisen maalaiskeittiön klassikkoa appelsiiniankkaa, tällä kertaa vihreän parsan kera tarjoiltuna. Perinteinen ranskalainen versio valmistetaan käsittääkseni pidempään haudutetuista ankankoivista, mutta appelsiini toimii kyllä mainiosti myös ankan rintapalojen kaverina.


Ainekset (2:lle)
  • 2 ankanrintaa
  • 1 iso appelsiini
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 0,75 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1,5 dl kanalientä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 0,5 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 15 g voita
  • 10 vihreää parsaa

Kuori appelsiini pienellä terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen siten, että saat kaiken valkoisen osan poistettua kuoren mukana. Leikkaa hedelmä lohkoiksi tekemällä viillot lohkon molemmille puolille kalvoa myötäillen ja nostamalla lohkon irti. Aseta 8 kauneinta lohkoa sivuun annoksen kokoamista varten, loput appelsiinilohkoista käytetään kastikkeeseen. Purista myös tyhjistä kalvoista irtoava mehu talteen. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

Viillä ankanrintojen rasvapuolelle veitsellä "ruudukkokuvio" mutta älä kuitenkaan leikkaa lihaan asti. Laita rintafileet kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Lämmitä paistinpannu (älä kuitenkaan liian kuumaksi) ja anna ankanrintojen paistua omassa rasvassaan noin 5-8 minuuttia, kunnes ankanrasva on enimmäkseen sulanut pannulle ja ankan pinnasta on tullut kullanruskea ja rapea. Käännä rintafileet, lisää pannulle murskattu valkosipuli ja jatka paistamista vielä noin minuutin ajan. Mausta ankanrinnat suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle appelsiinilohkot, appelsiinimehu, valkoviini sekä kanaliemi. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Ankasta tulee tällä haudutusajalla läpikypsää (mutta vielä mehevää). Nosta ankanrinnat sivuun ja anna vetäytyä annosten kokoamiseen saakka.

Sekoita vehnäjauhot valkoviinietikkaan ja vispaa seos pannussa olevan kastikkeen joukkoon. Keitä vielä hetki, jotta kastike suurustuu. Mausta suolalla sekä mustapippurilla oman maun mukaan. Siivilöi kastike ja pidä lämpimänä. Vispaa kastikkeen joukkoon voi pieninä palasina juuri ennen tarjoilua.

Kuori parsat kevyesti ja leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat. Keitä parsoja suolatussa vedessä noin 5 minuuttia (hieman parsojen paksuudesta riippuen), kunnes parsat ovat kypsiä mutta eivät vielä täysin lötköjä. Kypsyys kannattaa tarkistaa pienellä tikulla tai haarukalla. Isompaa parsanippua on helpompi käsitellä kypsentämisen aikana, jos parsat on sidottu narulla nipuksi. Valuta parsat keittämisen jälkeen.

Kokoa annokset. Leikkaa ankanrinta viipaleiksi. Nostele parsat, ankanrinta sekä säästämäsi appelsiinilohkot lautaselle ja kaada päälle appelsiinikastiketta. Rouhaise päälle vielä hieman mustapippuria ja viimeistele annos hyppysellisellä sormisuolaa. Tarjoa heti.



Reseptin alkuperä: Mukaelma "The Roux Brothers - French Country Cooking"-kirjan reseptistä.

Gluteenittomassa versiossa suurusta kastike vehnäjauhojen sijaan vaikka maizenalla.

lauantai 17. toukokuuta 2014

Keväiset vuohenjuusto-kasvistötteröt

Näissä keväisissä pikkutötteröissä maistuvat pehmeä vuohenjuusto sekä alkukesän kasvikset parsa, herne ja retiisi. Tötteröitä voi tehtailla suhteellisen pienellä vaivalla suuremmankin määrän ja niistä saa näyttävää sormisyötävää vaikkapa puutarhajuhliin tai muihin alkukesän pippaloihin.


Ainekset (12 kpl)
  • 8 vihreää parsaa
  • 60 g sokeriherneen palkoja
  • ~0,5 ruukkua tuoretta basilikaa 
  • 1 pienen luomusitruunan kuori
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa (tuorejuustoa)
  • 1 pieni kananmuna
  • ~0,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 6 pientä vehnätortillaa (halkaisija ~15 cm)
  • 3 retiisiä 

Kuori parsat kevyesti, leikkaa niistä pois puiset varsien alaosat ja pilko varret vajaan sentin palasiksi (jätä nuppuosat kuitenkin muutaman sentin pituisiksi). Huuhtele sokeriherneet ja viipaloi ne noin puolen sentin suikaleiksi. Keitä parsoja sekä herneitä miedosti suolatussa vähäisessä vesimäärässä 3 minuuttia. Jäähdytä kasvikset tämän jälkeen kylmässä jäävedessä, siivilöi ja kuivata ne esimerkiksi talouspaperiin. Siirrä parsojen nuput sekä noin neljäsosa hernesuikaleista sivuun ja säästä ne tötteröiden koristelua varten.

Laita huuhdeltu ja kuivattu basilika kulhoon yhdessä raastetun sitruunankuoren, pinjansiementen sekä oliiviöljyn kanssa ja surauta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi pestomaiseksi tahnaksi. Lisää basilikatahnan joukkoon vuohenjuusto, kananmuna, suola sekä mustapippuri ja sekoita. Kääntele joukkoon vielä kuivatut parsa- sekä sokerihernepalat.

Halkaise tortillalevyt puoliksi. Pyöräytä tortillapalaset tiiviiksi tötteröiksi (älä jätä tötterön pohjalle reikää) ja kiinnitä saumat cocktailtikuilla. Täytä tötteröt vuohenjuustokasvisseoksella ja taiteile ne uunipellin päälle pystyasentoon. Itse käytin runebergintorttumuotteja sekä muita rengasmuotteja tukemaan tötteröitä. Paista 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna tötteröiden tämän jälkeen jäähtyä ja poista cocktailtikut.

Koristele tötteröt säästämilläsi parsannupuilla, sokerihernesuikaleilla sekä muutamalla retiisiviipaleella. Ripottele päälle vielä pieni ripaus sormisuolaa.


Tötteröt voi tarjota halutessaan myös lämpiminä, itse tosin pidän enemmän hieman viilenneistä versioista. Myös siivu ilmakuivattua kinkkua taikkapa pieni palanen savukalaa sopisivat kivasti tötteröiden pinnalle.


Reseptin alkuperä: Hieman muokattu versio ranskalaisen "Règal" (No 58, 2014) - ruokalehden reseptistä.

perjantai 16. toukokuuta 2014

Chorizotortilla

Päätin rokottaa hieman lomamatkalta roudaamaani chorizovarastoa ja tekaisinkin tänään espanjalaishenkisen chorizotortillan. Yleensähän espanjalainen tortilla, eri perunamunakas, sisältää lähinnä perunaa sekä munakasseosta. Itse tykkään kuitenkin tortillaa valmistaessani säästellä hieman perunan määrässä ja lisätä joukkoon runsain mitoin muita kasviksia sekä täytteitä, tässä tapauksessa voimakkaasti maistuvaa chorizomakkaraa. Tortillasta saa hyvän ja täyttävän aterian tai sitä voi tarjoilla pienemmiksi paloiksi leikattuna tapaspöydässä.


Ainekset (3-4:lle, tapaspöydässä 8:lle)
  • 2 pientä tai 1 iso kiinteä peruna
  • 1 iso sipuli
  • 2 tomaattia
  • 1 iso punainen paprika
  • 150 g chorizomakkaraa
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 8 kananmunaa
  • 1-2 rkl vettä
  • 0,5-1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 0,5 tl kuivattua oreganoa
  • ~80 g manchegojuustoa
  • (pinnalle: tuoretta persiljaa)

Keitä perunat kevyesti suolatussa kiehuvassa vedessä, kunnes ne ovat juuri pehmentyneet. Valuta perunat ja anna niiden jäähtyä, kunnes ne ovat tarpeeksi viileitä käsiteltäviksi. Kuori perunat ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.

Kuori ja pilko sipuli pienehköiksi paloiksi. Poista tomaateista sekä paprikasta siemenet ja pilko niiden malto myöskin pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy uunin kestävässä paistinpannussa (valurautapannu sopii tähän hommaan hyvin) ja hauduta sipulia, paprikaa sekä tomaatteja siinä välillä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Pilko chorizo kuutioiksi ja lisää makkarapalat sekä perunakuutiot kasvisten joukkoon. Kypsennä vielä 3-5 minuuttia.

Esilämmitä uuni kuumaksi. Riko kananmunat kulhoon, lisää joukkoon vesi, suola, mustapippuri sekä oregano ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada munaseos pannuun ja kypsennä 8-10 minuuttia, tai kunnes tortillan pohja on hyytynyt. Nostele tortillan pohjaa välillä hieman, jotta raaka muna pääsee valumaan sen alle.

Raasta juusto ja ripottele raaste tortillan päälle. Laita pannu uuniin kuuman grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi, kunnes tortillan yläpuoli on hyytynyt ja juusto sulanut. Tortillan pinnalle voi ripotella vielä hieman persiljaa sekä mustapippuria ja sen voi tarjota lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi rucolasalaatin kera.


Reseptin alkuperä: Lievä muokkaus Parragon Booksin "Maittavat tapakset"-kirjan reseptistä.

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Munakoiso-vuohenjuustopaistos

Kerroinkin jo tässä jokin aika sitten huhtikuussa puolisoni kanssa tekemästäni lomareissusta Espanjan aurinkoon. Yövyimme pari yötä vuoristossa paikallisessa maalaistalossa, josta talon emäntinä toimivat siskokset olivat loihtineet kotinsa lisäksi myös viihtyisän bed & breakfast -majatalon. Minua viehättää tällaisissa pienissä majataloissa erityisesti vilpitön ja hyvä palvelu, yleensä kun kyseisten pikkupaikkojen isäntäväki tekee työtään täydestä sydämestään ja haluaa vieraiden tosissaan viihtyvän. Kyseisen majatalon emännät olivat lisäksi erittäin innostuneita ruoanlaittajia, ja valmistivat illallisiksi herkullista kotiruokaa tuoreista ja sillä hetkellä saatavista olevista raaka-aineista. Innostuin keskustelemaan ruoanlaitosta toisen sisaruksen kanssa pidempäänkin, ja keskustelujen seurauksena sain matkaani viemisiksi alla olevan reseptin sekä pullollisen paikallista luomuoliiviöljyä.

Espanjalaiset tykkäävät ilmeisesti yksinkertaisten ja laadukkaiden ruoka-annosten lisäksi tunkea asioita rengas- tai annosmuotteihin. Tämäkään resepti ei ole monimutkainen, se on käytännössä munakoisoa ja vuohenjuustoa kerroksittain. Ruokalajin juju on annoksen päälle valutettava jogurttikastike, joka on maustettu hierbabuena-yrttiseoksella (minusta mauste vaikutti aivan mintulta, vaikka emännän kertomuksen mukaan se ei aivan sitä olekaan). Annoksen voin tarjota vaikkapa alku- tai välipalana ja sen voi valmistaa lämmitystä vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä. Jos rengasmuottiviritelmät eivät kiinnosta, munakoisoviipaleet voi vaihtoehtoisesti kääriä myös rullalle, jolloin lopputuoksena on kiva pieni tapasannos. En näkisi myöskään estettä valmistaa suurempaa jaettavaa annosta isommalle porukalle vaikkapa kakku- tai uunivuoassa. Ruokalajia voi tuunata edelleen lisäämällä munakoisoviipaleiden väliin muitakin mausteita, esimerkiksi oreganoa, tai vaikkapa ilmakuivattua kinkkua.


Ainekset (2:lle alku- tai välipalana, tapaspöydässä useammallekin)
  • 1 munakoiso
  • oliiviöljyä paistamiseen
  • mustapippuria myllystä
  • hieman suolaa
  • ~80-100 g vuohenjuustoa (chèvreä)
Jogurttikastike
  • 1 dl luonnonjogurttia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 0,5 tl kuivattua minttua (hierbabuenaa)
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria myllystä
Koristeeksi
  • tuoreita mintunlehtiä

Pese ja kuivaa munakoiso ja viipaloi se ohuiksi 3-4 mm ympyröiksi. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja paista munakoisoviipaleita molemmin puolin noin 1-1,5 minuuttia. Munakoiso tahtoo imeä suuren määrän öljyä, mutta  käytetyn öljyn kanssa kannattaa yrittää pitää joku kohtuus, muuten lopputuloksesta tulee todella rasvainen.

Viipaloi vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi. Lado 10-12 cm kokoisten rengasmuottien pohjille kolmasosa munakoisoviipaleista tasaisiksi kerroksiksi ja ripottele päälle hieman suolaa sekä mustapippuria. Asettele munakoisojen päälle puolet vuohenjuustosta. Lado päälle vielä toinen samanlainen munakoiso-vuohenjuustokerros ja peitä toinen vuohenjuustokerros lopuksi lopuilla munakoisoviipaleilla. Annos on tarkoitus tarjota hieman lämpimänä, joten käytä paistoksia ~180-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia, jotta vuohenjuusto sulaa hieman munakoisokerrosten väliin.

Valmista jogurttikastike. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita se jogurtin joukkoon hunajan, mintun, suolan sekä pippurin kanssa.

Siirrä munakoisopaistokset tarjoiluastioille ja nosta rengasmuotit varovasti pois. Valuta paistosten päälle ja ympärille jogurttikastiketta ja koristele tuoreilla mintunlehdillä. Tarjoile heti.


Munakoisorullat valmistetaan samaan tapaan, mutta rengasmuottiin latomisen sijaan jokainen munakoisoviipale maustetaan erikseen, vuohenjuusto jaetaan munakoisoviipaleiden keskelle ja viipaleet pyöräytetään näteiksi rulliksi.



Reseptin alkuperä: Inspiraatio saatu Espanjasta, Casa Bons Aires -majatalon emännältä. Gracias!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...