keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Huhtikuun ruokahaaste: Tulokset

Kuohuviinipullojen pian poksuessa julistan täten huhtikuun roskakala-aiheisen ruokahaasteen voittajaksi "Maukasta"-blogin haukitempuran! Toiseksi sijoittui "The candy man can"-blogin haukipihvit ja kolmanneksi "Kulinaarimuruja"-blogin mätipotut. Suuret onnittelut voittajalle ja kiitoksia vielä kaikille osallistujille hienoista ja kekseliäistä resepteistä, tulen testaamaan niistä jokaista.

Nyt vain innolla odottamaan uutta haastetta, joka tulee julkaista voittajan toimesta viimeistään 5.5.2014.

Hauskaa vappua kaikille!


tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sitruunajuustokakku

Minulla on tänään pitkästä aikaa paikallisen marttayhdistyksen iltamien emäntävuoro, mikä tarkoittaa lähinnä tapaamisessa tarjottavan kahvileivän leivontavastuuta. Koska aikani ei tällä kertaa riittänyt mihinkään kovin ihmeellisiin leipomuksiin, päädyin valmistamaan pari perinteistä sitruunaista juustokakkua. Kyseinen kakku sopii mielestäni raikkaan makunsa ja kirkkaan värityksensä puolesta hyvin myös vappuun ja muihin kevään juhliin. Pikkuisen piti päästä kikkailemaan koristeiden kanssa, joten päätin väsätä kakun päälle valkosuklaaverkkokoristeen sekä lisätä sen päälle vielä muutaman värikkään hedelmäpalan.

Kylmän liivatepohjaisen juustokakun teko on helppoa, varsinkin hieman puolivalmisteita käyttäen, sillä mitään ei tarvitse varsinaisesti leipoa. Kakkupohja valmistuu keksimuruista (itse suosin kaurakeksejä, useimmat taitavat käyttää digestive-keksejä tähän tarkoitukseen), ja itse juustomassaseoksen ja kiilteen valmistus on lähinnä aineiden sekoittamista toisiinsa. Kakun hyytymisvaiheisiin tulee kuitenkin varata jonkin verran aikaa. Helppoudesta huolimatta juustokakuista saa pienellä vaivalla varsin näyttäviä luomuksia, ja leipomoissa sekä kahviloissa nämä komeudet maksavatkin usein maltaita.


Ainekset (24 cm kakkuvuokaan)
Pohja
  • ~200 g kaurakeksejä tai digestive-keksejä (myös gluteenittomat kaurakeksit sopivat hyvin kakkupohjaan)
  • ~50 g voita
Juustokakkumassa
  • 5 liivatelehteä (tai vastaava määrä agar-jauhetta)
  • 1 sitruunan mehu
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g sitruunajogurttia tai jotain sitrushedelmäjogurttia (tai maustamatonta jogurttia ja hieman enemmän sitruunamehua)
  • 1/4 sitruunan kuori
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (1 passionhedelmä)
  • 4 dl kuohukermaa
Kiille
  • 3 liivatelehteä (tai vastaava määrä agar-jauhetta)
  • 2,5 dl appelsiinimehua
 Koristeeksi
  • 100-150 g valkosuklaata
  • (hedelmiä: itse käytin tällä kertaa mangoa, nektariinia, viinirypäleen ja muutaman granaattiomenan siemenen)

Vuoraa rengaskakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Valmista kakkupohja. Murskaa keksit hienoksi jauheeksi pyöräyttäen ne esimerkiksi tehosekoittimessa tai laittamalla keksit muovipussiin ja murskaamalla ne vaikkapa lihanuijalla. Laita keksinmurut kulhoon. Sulata voi, kaada se kulhoon ja sekoita huolellisesti keksinmurujen joukkoon. Kaada seos kakkuvuokaan ja painele käsin tai lusikalla tiiviiksi tasaiseksi pohjaksi.

Jos käytät liivatelehtiä, laita juustomassapohjan liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Purista tällä välin sitruunamehu valmiiksi pieneen kattilaan. Laita tuorejuusto, jogurtti, hienoksi raastettu sitruunankuori (vain keltaista osaa), sokeri sekä vaniljasokeri suureen kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi seokseksi. Voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi passionhedelmää (siivilöi siitä kuitenkin pois siemenet). Kun liivatelehdet ovat lionneet, kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi, purista liivatteista vesi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun koko ajan sekoittaen. Sekoita liivateseos pitkänä nauhana juustoseoksen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se vielä juustomassan joukkoon. Kaada seos kakkuvuokaan ja tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Laita kakku jääkaappiin jäähtymään pariksi tunniksi, kunnes juustomassa on hyytynyt.

Valmista kiille. Liota liivatteita hetki kylmässä vedessä. Kuumenna tämän jälkeen 0,5 dl appelsiinimehusta, purista liivatteista vesi ja liuota ne kuuman mehuun. Lisää joukkoon loppu appelsiinimehu ja sekoita. Kaada kiilleseos varovasti kakkuvuokaan hyytyneen juustoseoksen päälle. Laita kakku takaisin jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään tunnin tai parin ajan.

Irrota hyytynyt juustokakku kakkuvuoasta ja koristele haluamallasi tavalla. Valkosuklaaristikkoa varten tarvitset joustavasta muovikalvosta leikatun kakkupohjan kokoisen (tai mielellään pari milliä isomman) ympyrän, joka asetetaan leivinpaperin päälle. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa ja pursota siitä pursotinpussia käyttäen (tai ihan lusikalla) ristikko muovikalvon päälle niin, että verkko yltää hyvin muovikelmuympyrän reunojen yli. Nosta muovikalvo tämän jälkeen varovasti toiselle alustalle. Jos haluat komiulotteisen koristeen, nosta ympyrän reunaa yhdestä kohtaa ympyrän keskelle ja pidä sitä hetken aikaa paikallaan, kunnes suklaa alkaa jähmettyä. Itse kiinnitin reunan väliaikaisesti parilla nuppineulalla, suklaan jähmettyminen kun ottaa aikaa. Jäähdytä verkko jääkaapissa tai pakastimessa tasaisella alustalla. Poista tämän jälkeen muovikalvo varovasti ja nosta koriste kakun päälle. Älä koske verkkoon mielellään sormin pitkiä aikoja, sillä verkko sulaa ja rikkoontuu helposti. Itse viimeistelin koristelun vielä muutamalla hedelmäviipaleella.


Valmiin kakun voi tarvittaessa myös pakastaa.

    Reseptin alkuperä: Olen tehnyt tätä kakkua vuosikaudet enkä muista enää reseptin alkuperää ("jostain netistä" olen sen varmaan löytänyt). Valkosuklaaverkon idea on kopsittu Kinuskikissalta.

    perjantai 25. huhtikuuta 2014

    Kinkku-rucolasalaatti

    Matkailu avartaa. Vietin pääsiäistä edeltävän viikon puolisoni kanssa lomaillen Espanjan auringossa, Valencian lähimaastossa, ja yllätys yllätys lomani keskittyi maisemien katselun ja löhöilyn lisäksi pääosin herkutteluun. Suuntasimme vuoristoon ja yövyimme pienissä perheomisteisissa majataloissa, joissa ruoantekopuolesta vastasi pääsääntöisesti talon emäntä. Voin kyllä vakuuttaa, ettei reissun aikana päässyt nälkä yllättämään. Ensimmäinen kohteemme oli pieni Guadalestin turistikylä, jonka hurmaavassa majatalossa saimme nauttia muun muassa "special tapas night":in antimista. Illallinen koostui 12 ruokalajista, jotka eivät todellakaan olleet mitään perusbaaritapaksia vaan oikeita luksusannoksia. Hintaa menulle kertyi 28 euroa / hlö, kotimaan hintoihin verrattuna aivan loistava hinta-laatusuhde. Valitettavasti en älynnyt ottaa kunnon kameraa mukaan, jotta olisin saanut tallenteen kaikista herkuista. Sen sijaan päädyin painamaan annokset syvälle mieleni sopukoihin, jotta voin häikäilemättä hyödyntää näitä makukokemuksia myöhemmissä kokkailuissani. Alla ensimmäinen esimerkki matkalla löytämästäni inspiraatiosta, lisää seuraa varmasti myöhemmin.

    Ja pitihän sitä reissusta matkamuistoja tuoda. Noh, ruokaahan sitä tuli roudattua, en yksinkertaisesti malttanut hillitä itseäni paikallisissa ruoka- ja viinikaupoissa. Piti oikein ostaa uusi matkalaukku kaikelle kinkulle, makkaroille, pulloille ja purkeille, paellapannulle jne. Nyt kaapista löytyy sitten mm. aikamoiset kimpaleet vuoristokinkkua, joita on hyvä ryhtyä pikkuhiljaa hyödyntämään. Ensimmäisenä annoksena valmistinkin kaikessa yksinkertaisuudessaan kinkku-rucolasalaattia, jonka simppeli mutta maukas makumaailma koostuu sitruunamarinoidusta rucolasta, ilmakuivatusta kinkusta, pinjansiemenistä, pekaanipähkinöistä sekä jogurttikastikkeesta.


    Ainekset (alkupalana 2:lle)
    • 70 g rucolaa
    • 1 rkl oliiviöljyä
    • 0,5 pienen sitruunan mehu
    • ripaus suolaa
    • mustapippuria myllystä
    • 2 rkl pinjansiemeniä
    • 3 rkl pekaanipähkinöitä
    • 60 g ilmakuivattua kinkkua
    Jogurttikastike
    • ~0,75 dl maustamatonta jogurttia
    • 1,5-2 tl juoksevaa hunajaa
    • 0,25 tl kuivattua minttua
    • ripaus suolaa
    • mustapippuria myllystä

    Huuhtele ja kuivaa rucola. Laita oliiviöljy kulhoon, purista joukkoon sitruunamehu ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kääntele sitruunaöljyseos rucolan joukkoon ja anna rucolan marinoitua hetki.

    Paahda pinjansiemeniä hetki kuivalla paistinpannulla. Rouhi pekaanipähkinöitä hieman pienemmiksi ja sekoita pinjansiementen joukkoon. Pilko ilmakuivattu kinkku pieniksi kuutioiksi.

    Laita kaksi noin 12 cm rengasmuottia tarjoilulautasille ja jaa rucola muotteihin. Voit halutessasi säästää muutaman rucolanlehden koristeeksi salaatin pinnalle. Lusikoi rucolan päälle pinjansiemen-pähkinäseos sekä kinkkukuutiot. Painele kevyesti lusikalla, jotta salaatti pitää muotonsa kun poistat rengasmuotit. Nosta muotit varovasti salaattien ympäriltä.

    Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja lusikoi kastiketta salaatin päälle sekä ympärille.


    Vielä maisemakuva Guadalestistä, tätä laaksoa saimme ihailla majatalon aurinkoisella ulkoterassilla tarjoilluilla aamiaisilla:


    Guadalestista matkamme jatkui syrjemmälle maaseudulle vanhaan restauroituun maalaistaloon ja siitä loppulomaksi tunnelmalliseen Rubielos de Moran kylään. Ruokatarinoita näistä kohteista seuraa blogissa myöhemmin.


    Reseptin alkuperä: Inspiraatiota haettu Guadalestissa sijaitsevan Cases Noves -majatalon loistavassa ravintolassa syömästäni tapasannoksesta. Alkuperäisessä annoksessa kastikkeena taisi olla hunajavinaigrette, jonka päädyin tällä kertaa muuttamaan jogurttikastikkeeksi (jääkaapista kun sattui löytymään jogurttia).

    torstai 24. huhtikuuta 2014

    Huhtikuun ruokahaaste: Äänestys

    Ilmoittautuminen vuoden 2014 huhtikuun roskakala-aiheiseen ruokahaasteeseen on nyt päättynyt. Roskakalojen saaminen tai niistä kokkaaminen osoittautui ennakko-odotusten mukaisesti hieman haastavaksi, mutta haaviin jäi kuitenkin 3 mahtavaa haukiaiheista reseptiä. Näitä tulee ainakin itsellä kokeiltua seuraavan kerran, kun hauki jää koukkuun joko kala- tai kauppareissulla (tai jos onnistun saamaan kyseisen kalan mätiä jostain). Lämmin kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille!


    Äänestysaika alkaa än yy tee NYT ja päättyy 29.4.2014. Voittaja julkistetaan 30.4.2014. Kovasti tsemppiä äänestykseen!

    Äänestämään pääsee tämän postauksen lopusta. Tässäpä vielä loistavat ehdokkaat ilmoittautumisjärjestyksessä:


    1) The candy man can: Haukipihvit ja pinaattikastike


    2) Maukasta: Haukitempura ja paksoisalaattia


    3) Kulinaarimuruja: Mätipottuja


    Äänestys tapahtuu tästä (äänestyslomake löytyy myös täältä):

    Huhtikuun 2014 ruokahaaste: Roskakala
      
    pollcode.com free polls 

    keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

    Italialaiset herkkusienet

    Nämä valkosipulilla ja yrteillä maustetut herkkusienet ovat helppotekoisia ja maukkaita. Ne sopivat leivän kera tarjoiltuna hyvin alkupalaksi tai vaikkapa kesäisten grilliruokien lisukkeeksi.


    Ainekset (4:lle)
    • 200 g tuoreita herkkusieniä
    • 0,5 dl oliiviöljyä
    • 2-3 valkosipulinkynttä
    • 0,5 rkl kuivattua oreganoa
    • 1 tl kuivattua minttua
    • ~0,5 tl suolaa
    • mustapippuria myllystä
    • (koristeluun: tuoretta persiljaa ja/tai basilikaa)

    Puhdista herkkusienet ja irrota niistä jalat. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita oliiviöljy, valkosipuli sekä mausteet kulhossa. Lisää kulhoon sienet ja kääntele mausteseos tasaisesti sienten pinnalle.

    Jaa sienet foliopalojen päälle ja sulje foliot nyyteiksi. Kypsennä sieniä 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia tai heitä nyytit vaikkapa grilliin kypsymään. Sienet ovat valmiita, kun niistä irtoaa nestettä. Koristele halutessasi tuoreella persiljalla ja/tai basilikalla.


    Reseptin alkuperä: Pirkka

    tiistai 22. huhtikuuta 2014

    Paistettua kuhaa, höyrytettyjä kasviksia ja valkoviinivoikastiketta

    Näin kevään koittaessa mieleni tekee nauttia erityisesti kasvis- ja kalapainotteisia ruokia. Tänään lounaslautaselle eksyi viimeisten talvilomapäivien kunniaksi paistettua kuhaa höyrytettyjen kasvisten sekä valkoviinivoikastikkeen kera. Simppeliä ruokaa mutta tulipahan kyllä hyvää.


    Ainekset (4:lle)
    • 800 g kuhafileetä
    • paistamiseen: voita
    • suolaa
    • mustapippuria myllystä

    Höyrytetyt kasvikset
    • 3-4 porkkanaa
    • 1 iso kesäkurpitsa
    • 1 fenkoli
    • 10 cm pala purjoa
    • sormisuolaa
    • mustapippuria myllystä

    Valkoviinivoikastike
    • 2 salottisipulia
    • 50 g voita
    • 3 dl valkoviiniä
    • 3 dl (suolatonta) kanalientä
    • 0,5 rkl sitruunamehua
    • suolaa
    • mustapippuria myllystä
    • (hieman maizenaa suurustamiseen) 
    • 2 rkl kuohukermaa

    Valmista ensiksi kastike. Kuori ja hienonna salottisipulit ja kuullota niitä hetken aikaa kattilassa 25 grammassa voita. Lisää kattilaan valkoviini ja redusoi nestemäärä noin puoleen. Lisää joukkoon tämän jälkeen kanaliemi ja redusoi edelleen, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet tai hieman vähemmän. Mausta kastike sitruunamehulla, suolalla sekä mustapippurilla. Siivilöi kastike ja laita se sivuun odottamaan.

    Huuhtele kasvikset, kuori porkkanat ja pilko kasvikset ohuiksi parin millin suikaleiksi. Höyrytä kasviksia 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta niissä on vielä hieman purutuntumaa.

    Kasvisten höyrystyessä valmista kala. Poista kuhafileistä mahdolliset suomut ja ruodot ja jaa fileet sopiviin (200 gramman) annospaloihin. Mausta kuhapalat suolalla ja pippurilla ja paista niitä kuumassa voissa nahkapuoli alaspäin ensin noin 3 minuuttia (niin että nahasta tulee kivan rapsakka) ja sitten nahkapuoli ylöspäin hieman miedommalla lämmöllä noin 1 minuutin ajan.

    Lämmitä kastike. Jos kastike vaikuttaa liian löysältä, voit suurustaa sitä pienellä määrällä maizenaa. Lisää kastikkeen joukkoon vielä kuohukerma sekä loppu 25 g voita pieninä palasina. Vispaa voi kastikkeen joukkoon, jolloin saat kastikkeeseen nätin kiillon.

    Kokoa annokset. Jaa ensin kasvikset lautasille ja ripottele niiden päälle hieman sormisuolaa, mustapippuria sekä reilu puolet valkoviinivoikastikkeesta. Nosta paistetut kalafileet kasvisten päälle ja jaa loppu kastike kalafileiden päälle.



    Reseptin alkuperä: Mukaelma ranskalaisesta "Règal" (No 58, 2014) - ruokalehdestä bongatusta reseptistä (Google translaattorin käännösvirheet + Rommirusinan omat muokkaukset).

    sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

    Misokeitto

    Misokeitto on kevyttä mutta ravitsevaa ruokaa. Itselläni meni hetki tottua misokeiton makuun, mutta nykyään muutaman harjoituskerran jälkeen tämä keitto maittaa minulle oikeinkin hyvin.

    Misokeittopohja sisältää soijapaputahnaa sekä yleisimmin boniitti-kalahiutaleista valmistettavaa dashi-lientä. Dashi-liemen voi periaatteessa valmistaa myös kasviksista tai sienistä, jolloin keitto sopii kasvissyöjillekin (vegetaarien ja vegaanien kannattaa ollakin tarkkana valmiiden dashi-valmisteiden kanssa). Sekä dashi-jauhetta että valmiiksi kalahiutaleita sisältävää misokeittotahnaa löytyy useista kaupoista valmiina (monesti aromivahvennettuina) esivalmisteina pienissä annospusseissa. Vaihtoehtoisesti homman voi tehdä alusta alkaen itse, jos kaikki tarvittavat raaka-aineet vaan ovat saatavilla. Ainakin soijapaputahnaa, merilevää ja valmista dashi-jauhetta löytää suuremmista marketeista sekä aasialaisista ruokakaupoista.

    Tofu ja merilevä lienevät yksiä perinteisimpiä misokeiton sattumia, mutta keittoa voi varioida helposti sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään. Misokeitossa aineksia ei kuitenkaan saa olla liikaa, vaan sattumat toimivat lähinnä mausteen.


    Ainekset (3 annosta)
    • 5 dl vettä
    • ~1 tl valmista dashi-jauhetta tai ~1-2 rkl katsuobushi-kalahiutaleita ja pala kombu-merilevää
    • ~2 rkl soijapaputahnaa (maistele ja lisää tarpeen mukaan)
    • ~50 g tofua
    • 3 tl kuivattua wakame-merilevää
    • pieni pätkä purjosipulia

    Valmista dashi-liemi valmiista jauheesta lisäämällä dashi-jauhe lähes kiehuvan veden joukkoon tai alusta asti kombusta sekä kalahiutaleista. Hauduta tällöin kombua lähes kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Nosta liemen lämpö tämän jälkeen lähelle kiehumispistettä, poista kombu vedestä ja sekoita joukkoon kalahiutaleet. Kiehauta ja siivilöi liemi.

    Ota kattilasta pieni määrä dashi-lientä, liuota miso- eli soijapaputahna siihen ja lisää seos takaisin kattilaan lopun liemen joukkoon. Älä keitä misokeittoa enää soijapaputahnan lisäämisen jälkeen.

    Leikkaa tofu noin 1 cm kuutioiksi, pilko merilevä hieman pienemmiksi palasiksi ja puhdista ja silppua purjo. Jaa tofu, merilevä sekä purjosilppu annosastioihin ja kaada misokeitto päälle. Jos haluat kypsentää aineksia (jos esimerkiksi raaka purjo on makuusi liian voimakasta), voit lisätä ne aiemmin dashi-liemeen ja hauduttaa niitä liemessä ennen soijapaputahnan lisäämistä keittoon. Anna kuivatun merilevän hautua keitossa hetken aikaa ennen keiton nauttimista.


    Reseptin alkuperä: Oululaisen Yuki-ravintolan sushikurssi sekä Makiko Sanon "Sushi slim - kevennä japanilaisella ruokavaliolla"-kirja.

    maanantai 14. huhtikuuta 2014

    Japanilainen coleslaw

    Tässä raikkaassa ja nopeatekoisessa japanilaisessa coleslaw'ssa ei ole lainkaan majoneesia (tai kaalia, hmmm, voiko tätä coleslawksi kutsuakaan?). Makua siitä ei silti puutu.


    Ainekset (4-6:lle)
    • ~300 g retikkaa
    • 2 isoa porkkanaa
    • 2 rkl japanilaista soijakastiketta
    • 2 rkl seesamiöljyä
    • 2 rkl riisiviinietikkaa
    • 2 rkl miriniä
    • 1 tl sokeria
    • 1 rkl seesaminsiemeniä
    • 2-3 rkl hienoksi silputtua kevätsipulia

    Kuori retikka ja porkkana ja suikaloi ne ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele suikaleet kylmällä vedellä. Murskaa seesaminsiemenet huhmareessa ja yhdistä ne soijakastikkeen, öljyn, etikan, mirinin sekä sokerin kanssa kastikkeeksi. Kääntele kastike retikan ja porkkanan joukkoon. Ripottele salaatin pinnalle kevätsipulia ja halutessasi vielä hieman seesaminsiemeniä.


    Reseptin alkuperä: Makiko Sano: "Sushi slim - kevennä japanilaisella ruokavaliolla" -kirja.

    torstai 10. huhtikuuta 2014

    Kreetalaiset rosmariinietanat

    Olen tottunut syömään etanoita niin, että ne on vuorattu runsaalla kerroksella voita ja/tai juustoa. Viime kesän Kreetan lomalla pääsin maistamaan hieman kevyemmin valmistettua maukasta etana-annosta. Kyseisessä ruokalajissa etanat oli kypsennetty rosmariiniöljyssä ja ne tarjoiltiin omista kuoristaan. Haaveilin näistä makupaloista useinkin lomani jälkeen ja hyväksi onneksi löysin vihdoin nettisivun, jonka etanaresepti vastasi suhteellisen hyvin matkalla syömääni etana-annosta. Kokeilin ohjetta, ja tulos olikin aika pitkälti haetun kaltainen. Koska minulla ei ollut käytössäni tuoreita/eläviä etanoita, jouduin jälleen tyytymään purkkikamaan, jonka tungin kaupasta metsästämiini kotilonkuoriin. Kaupan etanat ja kuoret olivat huomattavasti suurempia kuin Kreetalla syömäni versiot, joten lopputuloksen ulkomuoto ei täysin vastannut alkuperäistä annosta (pienemmät etanat sopisivat tähän annokseen mielestäni paremmin). Maku oli kuitenkin tuttu, ja se onkin pääasia. Tässä annoksessa maistuu oliiviöljyn, viinietikan ja rosmariinin lisäksi yllättäen myös hieman itse etana.

    Valmistin etana-annokseni, kuvasin sen ja popsin parempiin suihin. Tämän jälkeen huomasin, että noissa kuvissa ei varsinaisesti näy ollenkaan annoksen syötävää osaa, eli etanaa, vaan kaikki on piilossa kotiloiden sisällä. ;)


    Ainekset (yhdelle)
    • 10-12 valmiiksi keitettyä etanaa & kotiloa
    • 1-2 rkl merisuolaa
    • vettä
    • 0,5 dl oliiviöljyä
    • 2-3 rkl tuoretta rosmariinia
    • 0,25 dl punaviinietikkaa
    • hieman mustapippuria myllystä

    Jos käytät purkkietanoita, huuhtele ja kuivaa etanat ja pujota ne puhdistettujen kotiloiden sisälle. Ripottele paistinpannulle ohut suolakerros ja lado etanat pannulle kotilon suupuoli alaspäin. Lisää pannulle vettä sen verran, että suola juuri ja juuri peittyy. Laita levy kuumenemaan kuumaksi ja keitä vesi pois. Älä sekoittele tai siirtele etanoita kypsennyksen aikana. Kun suola alkaa olla karstoittunut, lisää pannulle oliiviöljy. Hiero rosmariinia käsissäsi, pilko se pienemmäksi ja lisää pannulle punaviinietikan ja mustapippurin kanssa. Öljy ja etikka räiskyvät, joten laita kansi päälle. Kypsennä, kunnes voimakkain räiskyntä loppuu, eli muutama minuutti. Kumoa etanat lautaselle öljyineen ja koristele halutessasi tuoreella rosmariinilla. Tarjoile heti.



    Reseptin alkuperä: Ohje löytyi täältä.

    lauantai 5. huhtikuuta 2014

    Punajuuri-vuohenjuustotortellinit & paahdetut punajuurilohkot

    Valmistin jälleen vaihteen vuoksi pastaa. Koska kaupasta löytyi vielä ihan hyvän oloisia punajuuria, ja jääkaapissa majaili pehmeää vuohenjuustoa, päätin kokeilla valmistaa punajuurella värjätystä tuorepastasta tortellineja vuohenjuustotäytteellä. Punajuuri pastataikinassa antaa pastalle nätin värin, muttei kuitenkaan kovinkaan voimakasta punajuuren makua. Tämän vuoksi paahdoin annoksen joukkoon lisäksi punajuurilohkoja ja pyöräytin valmiit raviolit vielä punajuuripestossa. Viimeistelin annoksen tuoreilla basilikanlehdillä sekä saksanpähkinöillä. Lopputuloksena syntyi kivan pinkki pasta-annos, jonka makumaailma istui hyvin ainakin omiin mieltymyksiin.



    Ainekset (4:lle)

    Tortellinit
    • 1 annos punajuurituorepastataikinaa
    • 300 g pehmeää vuohenjuustoa
    • 0,5 rkl oliiviöljyä
    • 1-2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
    • 1 tl timjamia
    • 1 tl raastettua sitruunankuorta
    • 1 tl sitruunamehua
    • 2-3 rkl raastettua parmesaania
    • hieman mustapippuria myllystä
    • 0,25 tl muskottipähkinää

    Paahdetut punajuurilohkot
    • 2 isohkoa punajuurta
    • 1 rkl oliiviöljyä
    • ~0,5 tl sormisuolaa
    • ~0,5 tl kuivattua timjamia
    • mustapippuria myllystä

    Lisäksi
    • ~1,5-2 dl punajuuripestoa (käytin itse parmesaaniversiota tästä pestosta)
    • ~0,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
    • 12 saksanpähkinää

    Valmista punajuuripesto (jos sitä ei löydy valmiina). Pesto säilyy jääkaapissa hyvin useita päiviä, joten sen voi valmistaa hyvissä ajoin ennen pastapäivää.

    Valmista tortellinit. Valmista tuorepastataikina peruspastataikinaohjeen mukaan, sekoita taikinan joukkoon lisäksi yksi iso hienoksi raastettu punajuuri. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen sen muotoilemista tortellineiksi. Sekoita vuohenjuusto, öljy, hienonnetut yrtit, sitruunankuori ja -mehu, parmesaani, mustapippuri sekä muskottipähkinä tasaiseksi massaksi.

    Kaulitse pastataikina ohuiksi levyiksi (pastakoneella tai kaulimella) ja paloittele se haluamasi kokoisiksi (~4-6 cm) neliöiksi tai ympyröiksi. Nostele pastalevypalojen päälle pieni nokare vuohenjuustotäytettä, taita pastalevy kolmioksi tai puoliympyräksi ja painele reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. Pyöräytä kolmion tai puoliympyrän pitkän sivun kulmat yhteen ja purista kiinni toisiinsa. (Tortellinien muotoiluohjeita kuvien kera löytyy esimerkiksi täältä). Nostele tortellinit jauhotetulle alustalle odottamaan keittämistä. Tortellinit voi hyvin myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.


    Kuori punajuuret ja pilko ne ohuehkoiksi lohkoiksi. Laita öljy kulhoon ja sekoita sen joukkoon suola, timjami sekä mustapippuri. Pyöräytä punajuurilohkot öljyssä niin, että ne öljyyntyvät ja maustuvat kauttaaltaan. Levitä lohkot uunipellille tai uunivuokaan ja kypsennä niitä 220-asteisessa uunissa ~20-25 minuuttia, kunnes lohkot ovat paahtuneet ja kypsiä.

    Kypsennä tortellinit suuressa määrässä juuri ja juuri kiehuvaa suolavettä 3-4 minuuttia. Kun tortellinit nousevat veden pinnalle, ne ovat kypsiä. Nostele tortellinit esimerkiksi reikäkauhalla hetkeksi sivuun. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, jätä kattilaan vettä vain muutama ruokalusikallinen. Lisää punajuuripesto kattilaan ja sekoita sitä kuumalla liedellä niin, että pesto lämpenee. Kääntele lämmin pesto varovasti tortellinien joukkoon.

    Kokoa annokset. Nostele lautasille vuorotellen tortellineja, paahdettuja punajuurilohkoja sekä basilikanlehtiä. Murskaa saksanpähkinät muutamaan osaan ja ripottele pähkinät lopuksi annosten pinnalle.


    Reseptin alkuperä: Rommirusinan oma kehitelmä.

    tiistai 1. huhtikuuta 2014

    Huhtikuun ruokahaaste: Roskakala

    Aprilliä, syö sill.. eiku särkeä! Osallistuin Kulinaarimuruja-blogin emännöimään maaliskuun ruokahaasteeseen kokeilumielessä pikaisella ankkarillettepostauksella. Varsinaisesta voitosta ei voi tällä kertaa vähäisen osallistujamäärän (1) vuoksi puhua, mutta sain kuitenkin kontolleni huhtikuun haasteen järjestämisen.

    Päädyin pitkän mietinnän jälkeen kala-aiheiseen haasteeseen, sillä kalaruokia ei ihan hetkeen ole näkynyt ruokahaasteen aiheena. Koska kyseessä on haaste, ja minulla on vahva luottamus suomalaisten bloggaajien kekseliäisyyteen ja luovuuteen hieman pohdintaakin vaativissa tilanteissa, päädyin vielä korottamaan hieman panoksia aiheen ”vaikeuskertoimen” suhteen. Huhtikuun ruokahaasteen aihe on lievässä maailmanparannushengessä siis roskakala.

    Roskakalan määritelmä itsessään on aika epämääräinen, enkä itse kyllä pidä koko sanasta. Tässä haasteessa roskakalaksi voitaisiin laskea kotimaiset syömäkelpoiset ja runsaslukuiset kalalajit, joiden yleinen arvostus on syystä tai toisesta (yleensä niiden ruotoisuuden vuoksi) alhainen. Mukaan otetaan tällä kertaa muun muassa särkikalat, eli särki, säyne/säynävä, lahna, salakka, suutari, ruutana, vimpa jne. Sydäntä raastaa luokitella hauki roskakalaksi, mutta otetaan sekin tähän haasteeseen mukaan. Tämä pääosin sen vuoksi, että vaikka hauki onkin tällä hetkellä erittäinkin trendikäs raaka-aine mm. ruokaharrastajien ja –bloggaajien keskuudessa, on sen yleisesti ottaen ruokakalana vieläkin suhteellisen aliarvostettu. Myös muita kalalajeja voi ehdottaa mukaan kommenttikentässä hyvien perusteluiden saattelemana. (En itse äkkiseltään keksi mitään syytä laskea esimerkiksi ahventa tai silakkaa roskakalojen joukkoon, lisäksi näistä kaloista on ollut erilliset ruokahaasteet menneinä vuosina.)

    Särkikaloja saa kalakauppoihin yleensä tilaamalla, suoraan tiskistä niitä harvemmin löytyy ainakaan täällä Oulun suunnalla. Haukea löytyy yleisesti kauppojen kalatiskeistä, joten sen saatavuuden kanssa ei pitäisi tulla suurta ongelmaa (tämä on myös yksi syy hauen ottamiselle mukaan tähän haasteeseen, eipä käy raaka-aineiden hankinta täysin mahdottomaksi). Pohjoisessa ehtii vielä myös pilkille, etelämpänä pääsee jo ongelle tai veteen voi heittää vaikkapa katiskan.

    Mietintämyssy päähän siis ja ideoimaan. Alkupalat, pääruoat, salaatit, leipomukset, keitot, jne, kaikki käy. Voisiko pääsiäispöytään nostaa vaikkapa juhlavan ja keväisen "pääsiäishauen"? Entä voisiko vappuna suolasillin lisäksi nauttia suolasärkeä? Saisiko roskakalasta maukasta täytettä pizzoihin tai piirakoihin?

    ”Särkikalat ovat myös löytäneet tiensä esimerkiksi koulu- ja lounasravintoloihin, mutta valtaosa särkikaloista menee tällä hetkellä vientiin tai rehukäyttöön. Särkikalojen elintarvikekäyttöä tulisi edistää edelleen, sillä särkikalat ovat tällä hetkellä kestävä ja alihyödynnetty resurssi. Särkikalojen kalastus voi tarjota myös kalastajille tärkeitä lisätuloja. Vaikka särkikalat usein mielletään roskakalaksi, niiden ravintoarvo on hyvä. Särkikaloja kannattaa suosia ruokakalana myös ekologisista syistä: ne ovat lähiruokaa ja rehevöityneissä vesissä ylisuuret särkikalakannat voivat edistää rehevöitymiskehitystä.” WWF:n kalaopas 2014

    Kerrataan vielä säännöt:

    Kuukauden ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt, blogin ei tarvitse välttämättä olla ruokablogi. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi. Jos haasteruoan resepti ei ole itse keksitty, on kohteliasta mainita ohjeen alkuperä.

    Bloggaajan tulee ilmoittautua mukaan kilpailuun 1.-23.4.2014 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuolla ajanjaksolla. Ilmoittautuminen tapahtuu lisäämällä haastepostauksen osoite (URL) tämän postauksen kommenttikenttään. Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan postauksessaan olevien kuvien käyttöön sekä niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvetopostauksessa.

    Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 24.4.2014, jolloin alkaa myös äänestys. Kisan järjestäjänä en osallistu äänestykseen enkä varsinaiseen kilpailuun. Äänestysaika päättyy 29.4.2014 ja voittaja julkistetaan 30.4.2014.

    Huhtikuun 2014 ruokahaasteen voittaja järjestää toukokuun 2014 ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi haaste blogissaan viimeistään 5.5.2014. Jos näin ei käy, järjestelyvastuu siirtyy toiseksi tulleelle, sen jälkeen kolmanneksi sijoittuneelle ja niin edelleen.

    Edelliset ruokahaasteet sekä niiden voittajat löytyvät täältä.



    Onnea kisaan! Toivottavasti ainakin muutama uskalias jää koukkuun ja innostuu ottamaan haasteen vastaan.

    PS. Ulkomailla majailevat bloggaajat voivat luonnollisesti käyttää paikallisia roskakaloiksi luokiteltavia kalalajeja osallistuakseen haasteeseen.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...