perjantai 28. helmikuuta 2014

Blogin kulisseissa: 3-kk synttärit

Kylläpä se aika kuluu äkkiä, tämänkin ruokablogin syntyhetkistä on kulunut jo kolme kuukautta. Ajattelin kirjoitella itselleni ylös muutaman mietteen näiltä kuukausilta. On sitten kiva lueskella myöhemmin, että mitä ajatuksia on pyörinyt mielessä blogin eri vaiheissa.

Tämä blogin pito on niin hauska harrastus, että oikein harmittaa etten ole aiemmin ymmärtänyt ryhtyä bloggailemaan. Kun aikaisemmin keskityin pelkästään ruoanvalmistukseen ja resepteihin, on tämä blogin kirjoittelu tuonut aivan uusia aspekteja kokkausharrastukseeni ja kehittänyt minua myös minulle aiemmin oudoissa asioissa. Itse uusien ruoanlaittotaitojen lisäksi olen oppinut esimerkiksi:
  • paljonkin ruoka-aineiden sesongeista,
  • että kaikki viinit eivät sovi vegaaneille,
  • mikä on pinterest ja miten tehdään facebook-sivu (uskaltauduin tekemään blogille semmoisen, sivu löytyy muuten osoitteesta www.facebook.com/muistasyodavalilla),
  • html:n perusteita.
Kameran peruskäyttö ja omaan silmään ihan kelvollisten valokuvien ottaminen on onnistunut ihan hyvin. Huomaan jo nyt kehitystä verrattuna esimerkiksi ensimmäisen kuukauden aikana ottamiini valokuviin. Olen myös ehtinyt syömään muutaman ruoan viileänä (enkä täysin kylmänä) kuvauksen jäljiltä, joten on tässä jonkinlaista kehitystä tapahtunut. Ja nyt kun päivänvaloa riittää hyvin jo viiteen asti, niin ainakin viikonloppuisin ehtii ihan hyvin kuvata noita annoksia myös luonnonvalossa. Tämä on muuten paljon helpompaa ja nopeampaa parin ensimmäisen kuukauden katto- ja taskulamppuviritelmiin verrattuna. Olen toistaiseksi luopunut alkuperäisestä tavoitteestani yrittää ottaa kuvia ruokien eri valmistusvaiheista, omat taidot eivät tähän vielä riitä. Ehkä näihin palataan vielä joskus myöhemmin.

Varsinaisen oman blogin kehittämisen lisäksi on ollut mahtavaa lukea muita ruokablogeja, olen inspiroitunut ja innostunut useista mahtavista ruokablogeista aivan uudella tavalla tämän harrastuksen myötä. On myös ihana huomata, että blogien kautta voi kommentoida ja pitää jonkinlaista yhteyttä muihin asiasta innostuneisiin kotikokkeihin. Itsellänikään kun ei ruoanlaitosta erityisen innostuneita tuttavia juurikaan ole, niin onhan se mukava löytää hieman samanhenkistä seuraa ihan vaikka vaan virtuaalisestikin. Suuri kiitos myös kaikille blogin tähänastisille lukijoille ja kommentoijille. Vaikka kirjoitankin tätä blogia enimmäkseen itselleni, on ollut todella sydäntä lämmittävää huomata, että tämä blogi on löytänyt jo jokusen lukijankin.

Pääasiassa on kuitenkin ruoka, jota tekee mieli valmistaa ja josta tekee mieli oppia aina vain enemmän ja enemmän. Pääkoppa on täynnä kaikenlaisia ideoita ja reseptejä, joita pitäisi päästä kokeilemaan. Ryhdyin yksi ilta kirjoittamaan ihan paperille näitä, mutta paperi loppui hetkessä kesken. Oi, kun vaan olisi aikaa...

Koska näihin postauksiin tuntuu olevan tapana liittää ainakin joku kuvakin, niin alla vielä kuva viime viikonlopun madekyljyslounaasta (joka ei siis millään tavalla liity tähän postaukseen... ;D Tämä nyt sattuu olemaan vain yksi valokuva, josta ei koskaan varsinaista reseptipostausta syntynyt).


Tämmöistä tällä kertaa. Onneksi nyt alkaa viikonloppu, ja ehdin toivon mukaan hieman kokkailemaan.

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Kesäkurpitsa-fetasalaatti

Joskus sitä vaan tekee mieli hyvää simppeliä salaattia. Tällainen himo iski kohdalle tänä viikonloppuna, vaikkei nyt salaattien ja vihannesten paras sesonki olekaan. Tässä salaatissa pinaatin ja rucolan joukkoon on lisätty ohuita oliiviöljyssä paistettuja kesäkurpitsasiivuja ja päälle on ripoteltu fetajuustoa sekä paahdettuja pähkinöitä.


Ainekset (2:lle kevyenä pääruokana)
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • ~2-3 rkl oliiviöljyä
  • ~70 g (1 rasia) pinaattia
  • ~1 dl rucolaa
  • 100 g fetajuustoa
  •  0,5 dl pähkinöitä (esimerkiksi cashewpähkinöitä)
Salaatinkastike:
  • ~2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 rkl punaviinietikkaa
  • 0,5 tl dijon-sinappia
  • 0,5 rkl kuivattua oreganoa
  • ripaus sormisuolaa
  • hieman mustapippuria myllystä 

Siivuta kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi pitkittäissunnassa esimerkiksi hedelmänkuorimaveistä, juustohöylää tai mandoliinia käyttäen. Siivuta vain kovempi malto-osa ja säästä pehmeä sisusta jotain muuta ruokaa varten. Paista kesäkurpitsasiivut kuumalla paistin- tai parilapannulla oliiviöljyssä (kesällä grilli olisi mahtava tähän käyttötarkoitukseen). Paistoaika on todella lyhyt, noin 0,5-1 minuuttia. Jäähdytä paistetut kesäkurpitsasiivut ennen niiden lisäämistä salaattiin.

Huuhtele pinaatti sekä rucola ja sekoita niiden joukkoon jäähtyneet kesäkurpitsaviipaleet. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset keskenään ja kääntele kastike salaatin joukkoon. Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla. Annostele salaatti lautasille ja ripottele päälle murusteltu fetajuusto sekä paahdetut pähkinät.



Reseptin alkuperä: Copy-pastetettu täältä.
(Maidottoman ja vegaanin version saa luonnollisesti helposti jättämällä fetan pois salaatista.)

lauantai 22. helmikuuta 2014

Bataattiranskalaiset

Nämä pirteän väriset bataatista valmistetut "ranskalaiset" on maustettu persiljalla, valkosipulilla sekä pienellä määrällä parmesaania. Ne maistuvat erityisen hyviltä chilimajoneesin tai aiolin kanssa.


Ainekset (4:lle)
  • ~1 kg bataattia
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ~2 rkl raastettua parmesaania
  • ~3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • hieman mustapippuria myllystä

Pese ja kuivaa bataatit ja pilko ne kuorineen sopivan kokoisiksi suikaleiksi (esimerkiksi noin 8mm x 8 mm x 8 cm). Pyöräytä bataattisuikaleet oliiviöljyssä ja levitä ne tasaisesti leivinpellin päälle (itse asiassa tämä määrä ranskalaisia kannattaa paistaa kahdella pellillä, jotta ranskalaisten väliin jää riittävästi tilaa paahtumiseen). Ripottele pinnalle suolaa. Paista bataattiranskalaisia 230-asteisessa uunissa välillä käännellen noin 20-30 minuuttia, eli kunnes ne ovat kypsyneet ja saaneet hieman väriä.

Murskaa valkosipulinkynsi. Sekoita valkosipuli, parmesaani (jätä juusto pois, jos haluat maidottoman tai vegaanin version), hienonnettu lehtipersilja sekä mustapippuri keskenään ja ripottele seos bataattiranskalaisten pinnalle. Tarjoa heti.

En itse tätä kokeillut, mutta bataattiranskalaiset voisi varmasti hyvin myös uppopaistaa öljyssä uunissa paahtamisen sijaan.

Jälkikirjoitus: Oli tuossa kommenttikentässä juttua bataattiranskalaisten rapsakkuudesta, joten lisään aiheesta tähänkin lyhyen maininnan. En ole tosiaan koskaan onnistunut saamaan bataattiranskiksista uunissa yhtä rapsakoita kuin perunaversiosta (uppopaistaminen on tosin kokeilematta). Uunissa paistamisessa on kuitenkin olennaista jättää ranskalaisille pellillä tarpeeksi tilaa toistensa väliin, muuten ranskalaiset tahtovat enemmän höyrystyä kuin paistua. Ranskalaisten rapeutumista voi myös edesauttaa huuhtomalla niitä leikkaamisen jälkeen (ennen paistoa) kylmällä vedellä, jolloin pinnalla oleva tärkkelys huuhtoutuu vähemmäksi. Alla vielä kuva bataattiranskiksista ilman tuota juustopersiljasilppua, itse ranskalaiset näkyvät tästä hieman paremmin.



Reseptin alkuperä: Copy-pastetettu täältä.

tiistai 18. helmikuuta 2014

Etanat persiljavoilla

Minulla oli pitkään kummia ennakkoluuloja etanoita kohtaan. Jossain vaiheessa uskaltauduin tilaamaan etanapannun ravintolassa ja jäin heti koukkuun. Yleensähän etanat vuorataan runsaalla määrällä voita ja/tai juustoa, eikä tällä tavalla tosiaan voi pieleen mennäkään. 

En ole koskaan onnistunut ostamaan tuoreita (eläviä) etanoita kotikokkailuihini; toistaiseksi olen siis joutunut tyytymään purkkietanoihin, joita yllätyksekseni näyttää löytyvän ihan lähikaupoistakin. Hyviä niistäkin toki saa, ja huomattavan helposti ja nopeasti vieläpä kaiken lisäksi. Tässä erittäin tyypillisessä etanareseptissä etanat maustetaan runsaalla määrällä persiljavoita.


Ainekset (4:lle)
  • 24 (valmiiksi keitettyä) etanaa
  • ~150 g huoneenlämpöistä voita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 sitruunan mehu
  • ~1,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Huuhtele etanat kylmällä vedellä siivilässä ja kuivaa ne talouspaperiin. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne huoneenlämpöisen voin joukkoon yhdessä sitruunamehun, persiljasilpun, suolan sekä pippurin kanssa. Sekoita voiseos tasaiseksi yrttivoimassaksi.

Nostele etanat etanapannun koloihin tai kotiloiden kuoriin (jos sellaisia on käytössä) ja peittele etanat runsailla persiljavoinokareilla. Gratinoi etanoita 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. (Jos et omista etanapannua tai saa käsiisi kotiloita, voi etanat toki gratinoidan myös esimerkiksi pienessä vuoassa tai uuninkestävässä kulhossa.)

Tarjoile persiljavoietanat esimerkiksi hyvän maalaisleivän kera.



Reseptin alkuperä: Inspiraatio iski "Lantliv Mat & Vin" (1/2014)-lehden reseptistä. Olen aiemmin valmistanut yrttivoietanoita erittäin samankaltaisella reseptillä käyttämällä yrttivoihin persiljan lisäksi myös muita yrttejä, esimerkiksi basilikaa sekä minttua.

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Valkoinen juusto-päärynäpizza & rosmariiniöljy

Tästä viikonloppuherkusta löytyy sekä suolaista että makeaa samassa paketissa. Pieni määrä sitruunankuorta piristää juustoista makua, ja valkosipuli antaa hieman lisäpotkua. Mitään terveysruokaa tämä pizza ei todellakaan ole, mutta maku on kyllä erittäin koukuttava.


Ainekset (pikkunaposteltavaksi ~4-6:lle)
  • 1,5 dl kädenlämpöistä vettä
  •  ~8 g tuorehiivaa
  • ripaus suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ~3-3,5 dl vehnäjauhoja
  • ~150 g valkohomejuustoa tai vuohenjuustoa
  • 1 päärynä
  • ~1 rkl (juoksevaa) hunajaa
  • ~1 rkl pinjansiemeniä
  • ~1 rkl tuoretta timjamia
Rosmariiniöljy:
  • ~3 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ~1 rkl sitruunan kuorta raastettuna
  • ~0,5 rkl hienonnettua rosmariinia
  • ripaus sormisuolaa
  • hieman mustapippuria myllystä

Tee taikina: Sekoita hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon oliiviöljy sekä vehnäjauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi (noin 10 minuutin ajan). Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, eli noin 45 minuuttia.

Lämmitä uuni 250-asteiseksi. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle pizzapohja. Viipaloi juusto ja päärynä ohuiksi viipaleiksi ja lado juustoviipaleet harvakseltaan pizzapohja päälle. Asettele päärynäviipaleet juustoviipaleiden päälle ja pirskottele päälle vielä hunajaa sekä pinjansiemeniä. Paista pizzaa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Valmista pizzan paistuessa rosmariiniöljy: Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se raastetun sitruunankuoren, hienonnetun rosmariinin, suolan sekä pippurin kera oliiviöljyn joukkoon.

Ripottele paistetun pizzan pinnalle hieman tuoretta timjamia sekä rosmariiniöljyä.



Reseptin alkuperä: "Lantliv Mat & Vin" (1/2014). Valmistin alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna hieman ohuemman pizzapohjan.

lauantai 15. helmikuuta 2014

Puolalainen borssikeitto

Vaikka borssikeitto on perinteisesti syksyn satokauden keitto, lämmittää se kivasti talvellakin. Borssikeittoa syödään yleisesti Itä-Euroopan eri maissa ja keittoreseptejä onkin luonnollisesti lukemattomia erilaisia. Tässä ruokaisassa puolalaisessa versiossa on runsaasti punajuurta ja kasvisten lisäksi myös lihaa, pekonia sekä makkaraa. Keiton valmistus vaatii jonkin verran pilkkomista ja raastamista, mutta lopputulos palkitsee kyllä vaivan. Pitkään muhineet kasvikset antavat keitolle mainion maun, ja keitto maistuukin makoisalta myös pelkkänä kasviskeittonakin ilman lihatuotteita.

Itse vierastin jostain syystä borssikeittoa pitkään, kunnes valmistin sitä ensimmäisen kerran itse muutama vuosi sitten. Borssista tuli kertaheitolla yksi suosikkikeitoistani. Keitän borssikeittoa yleensä kerralla ison (~5 litran) kattilallisen, ja pakastan keitosta kerta-annoseriä pakkaseen kiireisten arki-iltojen varalle.


Ainekset (iso kattilallinen, ~8-10:lle)
  • ~800 g punajuuria
  • ~300 g keräkaalia
  • 3 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • ~100 g mukulaselleriä
  • ~2 rkl voita tai ruokaöljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 0,5 dl punaviinietikkaa
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 l lihalientä (tai kasvislientä)
  • suolaa
  • muutama kokonainen mustapippuri
  • muutama kokonainen maustepippuri
  • muutama kokonainen valkopippuri
  • ~1 tl kuivattua timjamia
  • 1 laakerinlehti 
  • ~100 g pekonia
  • ~300 g naudanlihaa
  • ~100 g hyvää vahvanmakuista makkaraa (esimerkiksi salamia tms.)
Tarjoiluun:
  • (smetanaa)

Puhdista ja kuori kasvikset. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Viipaloi kaali sekä sipulit ohuiksi suikaleiksi ja raasta myös porkkanat sekä selleri. Kuumenna rasva isossa kattilassa ja kuullota punajuuriraastetta siinä noin 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon loput kasvikset ja kuullota vielä hetki. Lisää kattilaan sitruunamehu, punaviinietikka, tomaattipyree sekä lihaliemi. Mausta tarvittaessa suolalla ja lisää keiton joukkoon pippurit, timjami sekä laakerinlehti (jos haluat poistaa pippurit valmiista keitosta, tee harsokankaasta pieni keittoon lisättävä yrttipussi, joka on helppo noukkia pois keiton valmistuttua). Anna keiton hautua kannen alla noin 30 minuuttia.

Viipaloi pekoni sekä liha suikaleiksi. Paista pekonit paistinpannulla mukavan ruskeiksi ja poista ne pannulta. Paista tämän jälkeen lihapalasiin pintaväri pekonista irronneessa rasvassa. Lisää pekoni sekä lihapalat keiton joukkoon ja jatka keiton hauduttelua vielä toiset 30 minuuttia.

Pilko makkara pieniksi palasiksi ja lisää ne keiton joukkoon. Hauduttele keittoa vielä noin 5 minuutin ajan. Tarjoile keitto smetanan ja hyvän leivän kera.



Reseptin alkuperä: Hieman oiottu versio Eero Mäkelän "Sata parasta"-kirjan reseptistä.

maanantai 10. helmikuuta 2014

Taatelimuffinssit

Nämä taateleilla makeutetut muffinssit sopivat hyvin esimerkiksi ystävänpäiväleivoksiksi hieman ruokarajoitteisemmillekin ystäville, sillä ne ovat gluteenittomia eikä niihin ole lisätty sokeria (taateleiden lisäksi). Makeutta ja mehevyyttä ei näistä leivonnaisista silti puutu. Samalla taikinareseptillä saa loihdittua muuten myös mainion täytekakkupohjan.


Ainekset (16 muffinssia)
  • 250 g kuivattuja (siemenettömiä) taateleita
  • 160 g voita
  • 0,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2,5 dl mantelijauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 16 kpl muffinssivuokia
Päällyste & koristelu:
  • ~1,5 dl (kotimaisia) vadelmia
  • 0,5 banaani
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • (1 rkl hunajaa)
  • 0,5 dl kuohukermaa
  • kuivattuja karpaloita
  • kookoslastuja
  • mantelirouhetta

Keitä taateleita hetki vähäisessä (~0,5 dl) vesimäärässä, jotta ne pehmenevät hieman. Sulata joukkoon voi. Soseuta taatelivoiseos tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon jauhettu kardemumma, kananmunat sekä näiden jälkeen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa seos muffinssivuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä.

Valmista päällyste. Jos käytät pakastettuja ja sulatettuja vadelmia, valuta niistä ensin nestettä hieman vähemmäksi. Soseuta vadelmat sekä banaani sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti. Jos seos maistuu liian kirpeältä (ja ruokavalio sen sallii), voi sitä lisämakeuttaa hieman hunajalla. Vispaa kuohukerma ja kääntele se vadelmajogurttiseosken joukkoon. Lusikoi seosta muffinssien päälle näteiksi keoiksi ja koristele muffinssit kuivatuilla karpaloilla, kookoslastuilla sekä pienellä määrällä mantelirouhetta.


Tällä taikinaohjeella leivotun kakkupohjan paistoaika on noin 45-60 minuuttia uunista ja kakkuvuoan mallista riippuen.


Reseptin alkuperä: Olen saanut taikinaohjeen, joka on siis alunperin kakkutaikinaresepti, ystävältäni. Päällysteet ja koristelut valmistuivat "fiiliksen mukaan" ilman sen kummempaa reseptiä.

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Ananasmangosalsa

Chili tuo pientä potkua hedelmäiseen salsaan, jossa maistuvat aurinkoiset Meksikon maut. Tämä helppotekoinen ja raikas salsa sopii hyvin esimerkiksi broilerin, kalan tai rapujen kanssa nautittavaksi. Se myös piristää tortillojen täytteenä.





Ainekset
  • 0,5 kypsä ananas
  • 0,5 kypsä mango
  • 0,5 pieni punainen paprika
  • 0,5 punainen chilipalko
  • 1 limen mehu
  • 2 tl muscovadosokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Kuori ananas ja poista siitä kova keskusta. Kuori myöskin mango ja poista siitä kivi. Pilko hedelmät pieniksi kuutioksi ja laita ne kulhoon. Poista paprikasta sekä chilistä siemenet, pilko ne pieniksi ja lisää hedelmien joukkoon. Purista kulhoon limenmehu ja mausta salsa sokerilla ja suolalla. Lisää lopuksi joukkoon hienonnetut yrtit. Laita salsa tekeytymään jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.


Reseptin alkuperä: Lievä muunnelma "Ruokasuosikit: Meksiko"-kirjan reseptistä.

Broilerpaprikatacot

Tortilloissa ja tacoissa on se hyvä puoli, että ne voi valmistaa joko helposti ja nopeasti kaupoista saatavia puolivalmisteita käyttäen taikka ajan niin salliessa pitkän kaavan kautta alusta asti ihan itse. Erilaisten täytteiden, salsojen ja tahnojen valmistus on hauskaa ja niillä saa helposti vaihtelua ateriaan. Tällä kertaa tacokuoret saivat sisälleen broileria, paprikaa, tomaattisalsakastiketta sekä avokadotahnaa.


Tortillat / Tacokuoret

Rapeiden tacokuorien valmistus aivan alusta vaatii hieman harjoitusta. Maissijauho, erityisesti masa harina (joka on hyvin hienoksi jauhettu valkoinen maissijauho), antaa tortillalettuihin ja tacokuoriin mukavasti makua. Tortillat voi toki valmistaa myös pelkistä vehnäjauhoista, jolloin rakenteesta tulee pehmeämpi. Tämä ohje on sekoitus molempia vaihtoehtoja, jolloin mukaan saadaan maissijauhon mauka mutta taikina on vielä helposti käsiteltävää. Ohuista tortillapohjista saa rapeita tacokuoria sivelemällä ne öljyllä ja paistamalla ne uunissa tacokuoren muotoon.

Ainekset (12 kpl)
Tortillaletut:
  • 2 dl maissijauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 2 dl vettä
Rapeat tacokuoret (tortillalettujen lisäksi):
  • 0,5 dl ruokaöljyä
  • suolaa (ja oman maun mukaan esimerkiksi paprika- tai chilijauhetta)

Valmista ensin tortillaletut: Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos veteen vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteää ja se irtoaa käsistä. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Muotoile taikinasta tanko, jaa se 12 osaan ja kaulitse taikinapalat ohuiksi pyöreiksi letuiksi (halkaisija noin 15 cm). Käytä kaulitessasi reippaasti jauhoja. Paista tortillat yksitellen kohtuullisella lämmöllä paistinpannussa ilman rasvaa molemmin puolin, kunnes tortillojen pinta alkaa kuplia ja niihin ilmaantuu pieniä tummia pilkkuja. Lado tortillat päällekkän ja peitä kelmulla (tämä pitää tortillaletut pehmeinä).


Rapeiden tacokuorien valmistus: Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita uunin alimmalle tasolle (foliolla vuorattu) uunipelti uunin suojaksi ja aseta ylemmälle tasolle uuniritilä. Kiedo muutama tortillapohja kosteaan keittiöliinaan ja höyrytä lettuja hetki kuumassa uunissa tai mikrossa (niin, että tortillaletut kostuvat hieman ja pehmenevät). Voitele tortillaletun toinen puoli kevyesti ruokaöljyllä ja ripottele pinnalle hieman suolaa. Voit myös maustaa letun pinnan halutessasi esimerkiksi paprika- tai chilijauheella. "Ripusta" tortillalevyt uuniritilälle öljypuoli ylöspäin yhden tai kahden uuniritilän "langan" yli, (kuva periaatteesta löytyy esimerkiksi täältä) ja anna kuorien rapeutua uunissa muotoonsa noin 8 minuutin ajan.

Vinkki: Harjoitus tekee mestarin, ja ainakin itselläni ensimmäisten rapeiden tacokuorten valmistus meni hieman harjoitteluksi. Ylijääneet tai rikkoutuneet rapeat tacokuoret voi kuitenkin hyödyntää nachojen tavoin. Pilko tällöin tacokuoret uunipellille sopiviksi suupaloiksi, lusikoi niiden päälle esimerkiksi tomaattisalsaa sekä muita haluamiasi täytteitä ja raasta päälle cheddaria. Laita pelti 200-asteiseen uuniin noin 5 minuutiksi, eli kunnes juusto on sulanut nachojen päälle.


Broilerpaprikatäyte

Ainekset (6:lle)
  • 4 broilerin rintaleikettä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 limen mehu
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 rkl oreganoa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 2 punaista paprikaa
Lisäksi:

Sekoita öljy, etikka, limemehu, murskattu valkosipuli sekä muut mausteet kulhossa. Pilko broileri sopivan kokoisiksi palasiksi ja laita broilerpalaset öljyseoksen joukkoon. Anna marinoitua parisen tuntia. Paista broileripalaset kypsiksi kuumalla parilalla tai paistinpannussa ja nostele ne lämpimään astiaan (pidä lämpimänä). Poista paprikoista siemenet ja viipaloi malto ohuiksi viipaleiksi. Paista myös paprikaviipaleita muutama minuutti ja sekoita broilerinpalasten joukkoon. 


Reseptien alkuperät: Tortillalettujen ohje on otettu Marttojen "Limppua, patonkia, röpörieskaa"-leipäkirjasta (lisäsin joukkoon varalta hieman leivinjauhetta). Hyvä vehnätortillaohje ilman maissijauhoja löytyy esimerkiksi Kokkeillaan-, Kokit ja Potit- sekä Campasimpukan blogeista.  Broilerpaprikatäyte on muokattu versio "Ruokasuosikit: Meksiko"-kirjan kanafajitareseptin täytteestä.

Avokadotahna

Avokadotahna / guacamole on helposti valmistuva herkku.


Ainekset
  • 3 avokadoa
  • 1,5 limen mehu
  • 1 pieni puna- tai salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • loraus oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • ~1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna

Halkaise avokadot, poista niistä siemenet ja lusikoi hedelmäliha kulhoon. Purista päälle limemehu. Kuori ja hienonna punasipuli sekä valkosipulinkynsi ja lisää ne avokadon joukkoon. Muussaa avokadot tahnaksi esimerkiksi haarukkaa käyttäen. Sekoita joukkoon loraus oliiviöljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä hienonnetulla korianterilla. Anna guacamolen maustua jääkaapissa noin tunnin ajan ennen tarjoilua.


Kermaisempi avokadotahna

  • 3 avokadoa
  • 1,5 limen mehu
  • 100 g ranskankermaa
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • ~3 rkl tuoretta korianteria

Halkaise avokadot, poista niistä siemenet ja lusikoi hedelmäliha kulhoon. Purista päälle limemehu ja lisää kulhoon myös loput ainekset. Aja tahna tasaiseksi sauvasekoittimella.


Reseptin alkuperä: En kyllä rehellisesti sanottuna muista, mistä olen nämä reseptit ensimmäistä kertaa kopsinut (todennäköisesti "jostain netistä").

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...